• Nagy szenzáció volt, hogy Kenderesi Tamás az olimpiai 3. helyezése után azt nyilatkozta, „rám férne egy-két sajtburesz”. Őszinte vallomására több magyar hamburgerárusító is rárepült. De hogyan lehetséges egy ártatlan sajtbureszezés után a bíróságra kerülni egy esetleg jogsértő marketingfogás miatt? A védjegyoltalom szerepe a közösségi médiában.
  jog

  Nagy szenzáció volt, hogy Kenderesi Tamás az olimpiai 3. helyezése után azt nyilatkozta, „rám férne egy-két sajtburesz”. Őszinte vallomására több magyar hamburgerárusító is rárepült. De hogyan lehetséges egy ártatlan sajtbureszezés után a bíróságra kerülni egy esetleg jogsértő marketingfogás miatt? A védjegyoltalom szerepe a közösségi médiában.

 • A nemzeti alkotmányos identitás a nemzeti alkotmányok egy olyan magja, amely azokat a normákat, célkitűzéseket, elveket és értékeket tartalmazza, amelyek megkülönböztetik őket más államoktól, nemzetektől.

  Alaptörvény

  A nemzeti alkotmányos identitás a nemzeti alkotmányok egy olyan magja, amely azokat a normákat, célkitűzéseket, elveket és értékeket tartalmazza, amelyek megkülönböztetik őket más államoktól, nemzetektől.

 • Az Országos Bírósági Hivatal a napokban tette közzé a 2017. év I. félévi bírósági fogalmazói felvételi pályázatot. A megújult felvételi eljárásról, a fogalmazók előtt álló feladatokról és fejlődési lehetőségekről beszélgettünk Dr. Gyarmathy Judittal, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesével.

  Gyarmathy Judit

  Az Országos Bírósági Hivatal a napokban tette közzé a 2017. év I. félévi bírósági fogalmazói felvételi pályázatot. A megújult felvételi eljárásról, a fogalmazók előtt álló feladatokról és fejlődési lehetőségekről beszélgettünk Dr. Gyarmathy Judittal, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesével.

 • Wolters Kluwer

  2017. február 7. 11:50

  A 2016-ban indított, elektronikus formában az új Jogtár felületén havonta megjelenő civilisztikai tárgyú Polgári Jog című szakmai folyóirat pályázatot hirdet egyetemi hallgatók és a doktori iskolák hallgatói számára a lap Jogesetelemzés rovatában való publikálásra.

  bookmark
 • usa

  2017. január 30. 9:00

  Az USA mind a mai napig egyike ama kevés államnak, ahol az alkotmány semmilyen formában nem rendelkezik a környezethez való jogról, jóllehet az amerikai alkotmány preambuluma, még ha csak áttételesen is, de biztosítja e szempontok érvényesülését az ottani jogrendszerben. A szerző ugyanakkor arra a következtetésre jut, ha mostantól a rövidtávú üzleti szempontok dominánsan érvényesülnek a környezetvédelmi megközelítéssel szemben, és ez bírja az új amerikai kormányzat kifejezett támogatását is, az USA-ban egy alkotmányos szintű szabályozás talán fontosabb lenne, mint valaha.

  bookmark
 • paragrafusjel és egér

  2017. január 26. 9:00

  A szerző a közösségi média és a munkajog kapcsolatát boncolgatva arra keresi a választ: mit szabad „lájkolni” és megosztani munkavállalóként? Az írás – tágabban – a közösségi felületeken közzétett tartalmak és a munkáltatói felmondás összefüggéseit, jogszerűségét vizsgálja, valamint a munkáltatói szabályzatok jelentőségét hangsúlyozza.

  bookmark
 • verseny

  2016. december 12. 14:40

  Mobbing áldozat vagy összeférhetetlen kolléga?- e kérdésben kellett állást foglalniuk azoknak a versenyzőknek, akik részt vettek a Pázmány jogi karának idei munkajogi jogesetmegoldó bajnokságán.

  bookmark
 • Lawyer of the day

  2016. november 22. 11:00

  Harmad-, negyed- és ötödéves jogászhallgatókra bízta a portugál Aventeira-csoport a magyarországi szabadalommal védett Gyomorkeserű gyártójának, az e tekintetben piacvezető Élet Elixírje Kft. teljes körű jogi átvilágítását, miután arról döntött, üzletrész-felvásárlással megszerzi a kft. tulajdonjogát. A tranzakciót – piaci elemzők – a portugál cég legnagyobb magyarországi akvizíciójaként jegyzik. A hazai és nemzetközi társasági, illetve cégjog világában tevékenykedők szerint a mindez ideig példátlan megbízást a Varga Yvett, Gaál Péter és Vörös Eszter által fémjelzett, a világ egyik legnagyobb és legelismertebb globális jogi irodája, a DLA Piper által támogatott csapat kapta meg.

  bookmark
 • Nagy László Érvelési verseny_3

  2016. november 15. 8:54

  A Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny 2016. november 9-10-én került megrendezésre a Weil, Gotshal & Manges LLP nemzetközi ügyvédi iroda budapesti partner irodájának is otthont adó Bank Center épületében. A tragikusan fiatalon elhunyt ügyvéd, Dr. Nagy László nevét viselő érvelési versenyen ebben az évben szép számmal képviseltették magukat a vidéki jogi karok hallgatói is. Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő verseny bizonyítéka annak, hogy a szervezők érték - és hagyományteremtő szándéka megvalósulni látszik.

  bookmark
 • gyakornok

  2016. november 11. 9:33

  A legtehetségesebb joghallgatóknak ismét nemzetközi tapasztalatszerzést és karriert kínál a Baker & McKenzie. Tíz kiemelkedő tudású fiatal jogász kap nemzetközi gyakorlati lehetőséget az ügyvédi iroda világszerte meghirdetett versenyén. A pályázat leadási határideje 2016. december 19.

  bookmark
 • Gál Enikő

  2016. október 17. 9:00

  A tragikusan fiatalon elhunyt tehetséges ügyvéd, dr. Nagy László emlékét őrzi a 2013 októberében létrehozott Dr. Nagy László Alapítvány. Az Alapítvány célja dr. Nagy László (Laci) három kiskorú gyermekének tanulmányi támogatása, ám felesége, dr. Gál Enikő férje szellemi örökségének megőrzését és ápolását is különlegesen fontosnak érezte. Az Alapítvány másik célja a fiatal jogászgeneráció támogatása lett, azzal, hogy színvonalas platformot biztosítson a joghallgatók tehetségének bemutatására a magas szintű jogászi érvelésben. A Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny idén harmadik alkalommal kerül megrendezésére, a versenyről, Laciról és zseniális érvelési képességeiről és hagyományteremtésről beszélgettünk dr. Gál Enikővel.

  bookmark
 • internet

  2016. október 5. 13:46

  Az álláskeresők és külföldi ösztöndíjprogramra jelentkező hallgatók készségeit és képesítéseit tartalmazó Europass uniós regiszterben rögzített adatok könnyebb elérhetőségét javasolta az Európai Bizottság kedden.

  bookmark
 • külföld

  2016. október 4. 15:14

  A Tempus Közalapítvány a Campus Mundi – felsőoktatási mobilitási és nemzetköziesítési program (EFOP-3.4.2-VEKOP/15-2015-00001) projekt keretében ösztöndíjpályázatot hirdet

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!