• Idén január 1-jétől 27-ről 18-ra, jövőre pedig 5 százalékra csökken az áfa az „étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom keretében megvalósult szolgáltatásnyújtások” után. Ám vajon a nem hagyományos formák, mint a street food, beletartoznak-e a szabályozásba?

  sült kolbász

  Idén január 1-jétől 27-ről 18-ra, jövőre pedig 5 százalékra csökken az áfa az „étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom keretében megvalósult szolgáltatásnyújtások” után. Ám vajon a nem hagyományos formák, mint a street food, beletartoznak-e a szabályozásba?

 • A mindössze 30 éves 3D-s nyomtatással a szerzői jognak még nem sikerült felvennie a lépést az USA-ban. Ez a jogilag ingoványos talaj a fizikai világban egy „tektonikus lemez” lehet, az otthoni eszközök elterjedése a jogsértések melegágyává válhat; egy jól átgondolt szabályozás megelőzheti a változások miatti „földrengéseket”.

  3D nyomtató

  A mindössze 30 éves 3D-s nyomtatással a szerzői jognak még nem sikerült felvennie a lépést az USA-ban. Ez a jogilag ingoványos talaj a fizikai világban egy „tektonikus lemez” lehet, az otthoni eszközök elterjedése a jogsértések melegágyává válhat; egy jól átgondolt szabályozás megelőzheti a változások miatti „földrengéseket”.

 • A szerző az alábbi cikkben igyekszik bemutatni a gazdasági válsághoz vezető piaci kudarcok megakadályozására felerősödő, a pénzügyi rendszer egészét lefedő és ellenőrző makroprudenciális politika fogalomrendszerét és az MNB mint makroprudenciális hatóság elszámoltathatóságának problémáit.

  MNB

  A szerző az alábbi cikkben igyekszik bemutatni a gazdasági válsághoz vezető piaci kudarcok megakadályozására felerősödő, a pénzügyi rendszer egészét lefedő és ellenőrző makroprudenciális politika fogalomrendszerét és az MNB mint makroprudenciális hatóság elszámoltathatóságának problémáit.

 • Az alábbi írás a pénzmosás tényállásnak kritikájával foglalkozik, különösképp az ügyvédi tevékenység aspektusából vizsgálódva. A szerző azt a kérdést boncolgatja, az ügyvédtől hivatásának gyakorlása során mikor várható el a pénzmosás felismerése és mikor válhat maga is pénzmosóvá?

  pénzmosás

  Az alábbi írás a pénzmosás tényállásnak kritikájával foglalkozik, különösképp az ügyvédi tevékenység aspektusából vizsgálódva. A szerző azt a kérdést boncolgatja, az ügyvédtől hivatásának gyakorlása során mikor várható el a pénzmosás felismerése és mikor válhat maga is pénzmosóvá?

 • Az alábbi írás a személyes névmás helytelen használatát szankcionáló jogalkotási törekvések jogelméleti szempontú kritikáját igyekszik az olvasó elé tárni. Különösen, hogy a szerző szerint ez a fajta szabályozási kísérlet minden bizonnyal ellentétes a véleménnyilvánítás szabadságával is.

  ügyvéd

  Az alábbi írás a személyes névmás helytelen használatát szankcionáló jogalkotási törekvések jogelméleti szempontú kritikáját igyekszik az olvasó elé tárni. Különösen, hogy a szerző szerint ez a fajta szabályozási kísérlet minden bizonnyal ellentétes a véleménnyilvánítás szabadságával is.

 • A szerző a fátyolviselés franciaországi alapjogi aspektusait vizsgálja, különösen, hogy ez a kérdés régóta áll különböző viták kereszttüzében. Az írás a francia szabályozás bemutatásával mindenekelőtt arra keresi a választ, milyen indokok mentén korlátozható a fátyolviselés, s korlátozható-e egyáltalán az alapjogok sérelme nélkül?

  zászló

  A szerző a fátyolviselés franciaországi alapjogi aspektusait vizsgálja, különösen, hogy ez a kérdés régóta áll különböző viták kereszttüzében. Az írás a francia szabályozás bemutatásával mindenekelőtt arra keresi a választ, milyen indokok mentén korlátozható a fátyolviselés, s korlátozható-e egyáltalán az alapjogok sérelme nélkül?

 • ököl

  2017. április 28. 15:59

  Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban és tanulj. A május 2-ai hét legizgalmasabb ügyei következnek.

  bookmark
 • konferencia, vizsga, írás

  2017. április 27. 17:40

  Az életkori feltétel mellett követelmény az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes megléte is.

  bookmark
 • dr. Vathy Ákos-díj 2017

  2017. március 29. 10:00

  Idővel az ország minden fiatal bírája pályázhat a dr. Vathy Ákos-díjra – fogalmazott lapunk kérdésére a Nyíregyházi Törvényszék és a Fővárosi Törvényszék elnöke egyaránt. Az elismerést 1995-ben a névadó halálának évében és az ugyancsak róla – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság és a Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának egykori vezetőjéről – elnevezett alapítvány létrehozása óta ítélik oda olyan fiatal bíráknak, akik hozzájárulnak az általa vallott és megvalósított értékek megőrzéséhez. Az alapítvány ugyan megszűnik, de a díj tovább „él” az említett két törvényszék gondozásában, és jövő évtől már civilisztikai ügyszakos fiatal bírák, valamint bírósági titkárok is megpályázhatják.

  bookmark
 • Kúria_bíróság

  2017. március 27. 16:13

  Idén mind a 15 pályázó munkáját megfelelőnek ítélte meg a Kúria vezetése, így a gyakornoki létszámot is megemelte. Idén negyedik alkalommal dolgozhatnak doktoranduszok a Kúrián.

  bookmark
 • megbeszélés

  2017. március 8. 11:00

  Úgy érzitek, szívesen szólalnátok meg joghallgatókat érdeklő/érintő aktuális témákról, és régóta foglalkoztat az írás gondolata? Itt a lehetőség!

  bookmark
 • innováció

  2017. március 8. 9:24

  A jövő ügyvédeire váró kihívásokról és lehetőségekről tartott előadást március 1-jén, az Orbán és Perlaki Ügyvédi Társulás (OPL). Az eseményre, a budapesti ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mellett, Pécsről és Szegedről is érkeztek hallgatók. Orbán Miklós partner, közel negyven érdeklődő fiatal előtt beszélt a jogi piacon tapasztalható trendekről és a következő években várható innovációkról.

  bookmark
 • nyugdijas

  2017. március 3. 9:00

  Az alábbi cikk a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató árubemutatók valóságát és annak jogi szempontú értékelését próbálja meg az olvasó elé tárni. A szerző rámutat arra, a fogyasztóvédelmi uniós irányelv kifejezett célként tűzi ki a tagállamok jogalkotása számára, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben különösen védeni kell bizonyos fogyasztói csoportokat, köztük azokat, akik koruk, hiszékenységük, illetve szellemi vagy fizikai fogyatékosságuk miatt különösen kiszolgáltatottak.

   

  bookmark
 • zaklatás

  2017. február 24. 7:30

  Nem kétséges, ha a zaklatás témája a közbeszédben felvetődik, túl sok sztereotípia és igen kevés megbízható információ áll rendelkezésünkre. A laikusoknak természetesen nem feladatuk, hogy a (jog)tudományos definíciókkal tisztában legyenek, épp ezért az alábbi írás szerzője e sztereotípiákat szeretné eloszlatni, egyben felvázolni a zaklatás tényleges büntetőjogi valóságát.

  bookmark
 • olimpia

  2017. február 14. 9:00

  A nyáron hatalmas szenzáció volt, hogy Kenderesi Tamás az olimpiai 3. helyezése után azt nyilatkozta a sajtónak, „rám férne egy-két sajtburesz”. Erre az őszinte vallomásra több ismert (magyar) hamburgerárusító is rárepült: a Zing Burgernél például a „sajtburesz” szó bemondásáért ingyen sült krumpli járt. Habár az úszókat övező figyelmet sokan igyekezték meglovagolni más, esetleg személyi jogot sértő módokon is (pl. Hosszú Katinka), ebben az esetben a Magyar Olimpiai Bizottság „jogi lépéseket”, vagyis keresetindítást tervezett, míg a többi esetben beérte a védjegyjogot sértő magatartás abbahagyására való felszólítással.

  bookmark
 • Wolters Kluwer

  2017. február 7. 11:50

  A 2016-ban indított, elektronikus formában az új Jogtár felületén havonta megjelenő civilisztikai tárgyú Polgári Jog című szakmai folyóirat pályázatot hirdet egyetemi hallgatók és a doktori iskolák hallgatói számára a lap Jogesetelemzés rovatában való publikálásra.

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!