"Jó döntés volt a bíróságot választani"

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Évente kétszer, az első és a második félévben hirdeti meg az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a bírósági fogalmazói álláshelyeket. A pályázatra jelentkező jogi végzettségű fiatalok szóbeli és írásbeli versenyvizsgát tesznek, melynek célja egyebek mellett a problémafelismerés, az általános jogi műveltség és a szóbeli kifejező-, döntés- és konfliktuskezelési képesség felmérése. A bíróságokra felvételt nyert fogalmazók a 3 éves joggyakorlat ideje alatt folyamatos helyi- és központi képzések keretében valamennyi ügyszakban gyakorlatot szereznek. A fogalmazói munka előnyeiről, tapasztalatairól dr. Hadházi Dávidot, a Debreceni Törvényszékre frissen kinevezett fogalmazóját kérdezte az OBH.

Miért pályázott a bírósági fogalmazói álláshelyre? Mi motiválta? 

A jogi egyetem elkezdésétől kezdve a bírói pálya, mint távoli, de elérendő cél fogalmazódott meg bennem, ami sem az egyetemi évek alatt, sem a diploma megszerzése után nem változott meg. A klasszikus jogászi professziók közül e legnagyobb presztízzsel, társadalmi megbecsültséggel rendelkező hivatás lett a leginkább vonzó a számomra, a bírói szerep pártatlanságát éreztem a legközelebb magamhoz; ezért döntöttem úgy, hogy bírósági fogalmazónak jelentkezem. Bár a bíróvá válás hosszú folyamat, de úgy gondolom, hogy az odáig vezető úton sokat tanulhat és fejlődhet az ember, mind szakmailag, mind személyiségében. A bírósági fogalmazóként eltölthető idő pedig tökéletes erre. A folyamatos képzések, a tanulási lehetőség, valamint az, hogy beleláthatunk a bírói munka minden szegmensébe, jó alapot biztosítanak a szakvizsgán való sikeres szerepléshez is.

Milyen tapasztalatokat szerzett a fogalmazói felvételi versenyvizsgán? Hogyan készült fel rá? 

A fogalmazói versenyvizsgát megelőzően két féléven keresztül részt vehettem a Debreceni Egyetemen tartott, a Debreceni Törvényszék és az Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának együttműködéséből létrejött Bírói Hivatásra Való Felkészítő Tréningen. A tréning elsősorban nem szakmai, hanem sokkal inkább kompetencia fejlesztésről szólt, különböző játékok és tesztek segítségével ismerhettük meg jobban önmagunkat, erősségeinket és fejlesztendő területeinket. A szituációs gyakorlatok, a felvételi versenyvizsga korábbi éveiben előforduló feladatok, és egyáltalán a komfortzónánkból való kilépés remek gyakorlási lehetőséget biztosítottak a versenyvizsga szóbeli fordulójára. A felvételi versenyvizsga írásbeli fordulója volt az, ahol inkább tárgyi tudásra volt szükség - az erre való felkészülést a megjelölt törvények átolvasása és a kiadott mintafeladatok átnézése jelentette. A szóbeli fordulón pedig már kifejezetten nem a jogszabályok ismerete, hanem a készségek és képességek felmérése volt a cél. Maga a versenyvizsga összességében számomra egy pozitív élmény volt.

Mi a feladata egy bírósági fogalmazónak?

A bírósági fogalmazó munkája rendkívül változatos, hiszen instruktoraink, bírák és bírósági titkárok mellett a jog valamennyi területén a gyakorlatba nyerhetünk bepillantást. Az első hetekben a lajstromirodák munkájában vettem részt, így láthattam azokat a folyamatokat, és megismerhettem azokat a munkatársakat, akik a bírói tevékenység során a "háttérstábot" fogják jelenteni, akikre leginkább támaszkodhatok. Ezt követően - és nyilvánvalóan a fogalmazóként eltöltött idő legnagyobb részében - más és más instruktorok irányítása mellett veszek részt a bírósági munkában, segítve őket feladataik ellátásában.

Különleges és izgalmas feladata a fogalmazóknak a panasznap-tartás, melynek keretében felelősséggel és ügyfélbarát módon kell segítséget adnunk a bírósághoz forduló állampolgároknak. Ez teljes mértékig szakmai tevékenység, mely során az ügyfelekkel való foglalkozás terén is hasznos képességekre tehet szert az ember.

Továbbá ismereteink felfrissítése, szakmai tudásunk elmélyítése és a szakvizsgára való felkészülés érdekében rendszeres a tanulókörökön való részvétel.

Az első munkában töltött hetek után milyen tapasztalatokat szerzett a bíróságon? 

A Debreceni Járásbíróságon egy befogadó közösségre találtam, ahol mindenki kedves és segítőkész. Bármilyen szakmai és emberi kérdéssel bátran fordulhatok a fogalmazótársakhoz és valamennyi kollégához egyaránt. Egy olyan környezetben dolgozhatok, amelyben számos, a munkahelyi közösséget, a kollegiális viszonyokat építő programon vehetünk részt. - Jó döntés volt a bíróságot választani.

(birosag.hu)

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!