Nemzetközi munkajogi perbeszédmondó verseny

  • Értesítő a rovat cikkeiről

2017 júniusában került megrendezésre a Hugo Sinzheimer Moot Court Competition, a HS MCC. A kezdeményezés fő célja, hogy játékos és versengő keretek között növelje az európai joghallgatók - nemzetközi keretek között is versenyképes és piacképes – munkajogi szaktudását és széles körű együttműködést generáljon a szakmában.

2017. június 15-17. között került megrendezésre a nagyszabású nemzetközi munkajogi jogesetmegoldó és perbeszédmondó verseny, a Hugo Sinzheimer Moot Court Competition, melynek idén az Aarhus University adott otthont (Aarhus, Dánia). A versenyen a Károli Gáspár Református Egyetem ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszékének - mint a verseny hazai partnerének - koordinálásában, hazánk jogi karairól egy országos előválogató alapján kiválasztott 4 fős csapat vett részt: Budai Mihály Egon (ELTE-ÁJK), Géczi Dóra (KRE-ÁJK), Kanyuk Petra (DE-ÁJK), Tóth Bence (PPKE-JÁK).

Az idei versenyen az irányadó nemzeti jog is a magyar volt, így a jogeset - a munkajogi transzfer/jogutódlás témájában - összeállítása is a mi feladatunk volt. Az ezért felelős - a dániai versenyen zsűriként is szereplő - ún. „Case Committee” tagjai: Dr. Fodor T. Gábor (ügyvéd), Dr. Fürjes Annamária (bírónő, Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság), Dr. Rózsavölgyi Bálint (bíró, Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság), Dr. Sipka Péter (ügyvéd, egyetemi adjunktus DE ÁJK). A versenyen 12 ország csapata mérettette meg magát: Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Grúzia, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország. A magyar csapat idén bíró kategóriában versenyzett, Budai Mihály Egon (ELTE-ÁJK) egyéni első, Tóth Bence (PPKE-JÁK) második helyezést ért el. A versenyen felkészítőként (coach) részt vett: Dr. Kun Attila tanszékvezető egyetemi docens (KRE-ÁJK), aki egyben a nemzetközi verseny szervezőbizottságának is tagja, Dr. Hungler Sára egyetemi adjunktus (ELTE-ÁJK) és dr. Konta Éva egyetemi tanársegéd (KRE-ÁJK).

Magyar csapat HS Moot

A versenyre való kiutazás az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt, „Tehetséges magyar fiatalok nemzetközi tanulmányi vagy művészeti versenyeken, nemzetközi tudományos diákolimpiákon való részvételének támogatása” című, sikeresen elnyert pályázat keretében valósult meg.

A 2018-as fordulóra - amely Olaszországban (Cassino) kerül megrendezésre - rövidesen kezdődik a felkészülés.  A hazai jogi karok munkajogi tanszékei az ősz folyamán részletes tájékoztatást kapnak a hallgatók kiválasztásának menetéről, a bekapcsolódás lehetőségeiről. A felkészülés során pedig a munkajogász szakma egyéb képviselői (ügyvédek, bírák stb.) is segítik majd a munkát. A szervezők adott esetben szívesen veszik támogatók, szponzorok jelentkezését is, akik a magyar csapat felkészülését, kiutazását támogatni tudják.

A kezdeményezés súlyát erősíti, hogy a HS MCC tanácsadó testülete (Advisory Board) a nemzetközi munkajogász szakma legelismertebb képviselői közül került ki, akik „vigyázó szemeiket” folyamatosan a versenyen tartják, támogatva, segítve, felügyelve azt. A Tanácsadó Testület tagja: Takashi Araki (Japán), Gerrard Boot (Hollandia), Guy Davidov (Izrael), Teun Jaspers (Hollandia), Claire Kilpatrick (Olaszország), Tonia Novitz (Anglia), Lukasz Pisarczyk (Lengyelország), Mia Rönnmar (Svédország), Isabelle Schömann (Belgium), Jean-Michel Servais (Svájc), és végül, de nem utolsó sorban Manfred Weiss (Németország).

Nemzeti Tehetség Program

 

Bővebb információ:

http://hsi.uva.nl/en/hs-mcc

http://law.au.dk/aktuelt/arrangementer/hugo-sinzheimer-moot-aarhus-2017/

Imázs-video a 2016-os versenyről: https://www.youtube.com/watch?v=Te84nn17Msc&t=3s

HSMCC

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!