Ülj be a legizgalmasabb perekre!

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék (Budapest, V. Kerület, Markó u. 27.) földszint 32-es tárgyalóterem

Tárgy: hivatali visszaélés bűntette

Időpont: 2017. június 20. 9:00

Az ügy lényege: B. L. ellen a Fővárosi Főügyészség hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat. A vád szerint a vádlott a Miniszterelnökségen főtanácsadóként, mint hivatalos személy látta el munkáját. Ezzel a helyzetével visszaélve magának jogtalan előny szerzése céljából különböző hivataloktól kért adatokat soron kívül, ingyenesen.

Jogosulatlanul diplomata útlevelet, hivatali személygépkocsit igényelt és használt, valamint saját polgármesteri kampánya céljából kistelepüléseken foglalkoztatott személyek listájához jutott hozzá. Továbbá a magáncéljaira ingyenesen és soron kívül igényelt ingatlan-nyilvántartási adatokat nem a hivatali feladatai ellátásához, hanem jogtalan előny szerzése céljából használta fel, az általa megkötni kívánt termőföld haszonbérleti, illetve hasznosítási szerződésekhez kapcsolódóan.

Ezért őt az ügyészség közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés, valamint nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja.

A tárgyalási napon a bizonyítási eljárás folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtó Osztály, Tel.: 061-354-6526, 06-1-354-6851, 06-1-354-6796; Fax: 06-1-354-6099; email: sajto@fovarosit.birosag.hu

2. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság (Pécs, Széchenyi tér 14.) földszint 19-es tárgyalóterem

Tárgy: aljas indokból elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2017. június 20. 9:00

Az ügy lényege: A vádlottaknak 2013. évben anyagi nehézségeik voltak, tartozásaik álltak fenn, ezért elhatározták, hogy különböző vagyon elleni bűncselekményeket fognak közösen elkövetni. A megállapodásukat követően az első időszakban betöréses lopásokat követtek el. 2013. évben 9 lakásba, irodába törtek be Pécs területén, ahonnan kb. 2,5 millió forint értékben tulajdonítottak el vagyontárgyakat. Mivel a vádlottak a lopásaikból nem tudtak jelentősebb pénzösszeghez jutni, ezért elhatározták, hogy a Nemzeti Dohányboltok sérelmére rablásokat fognak véghezvinni. Ennek érdekében felderítették a helyszíneket, megbeszélték a támadás részleteit, beszerezték az elkövetés eszközeit, így gázfegyvereket, maszkokat, viperákat, bozótvágó kést, éles lőfegyvert, valamint ragasztószalagot, gumikesztyűt, búvárszemüveget. 2013. december és 2014. január között összesen 4 trafikot raboltak ki. A rablást minden esetben az I. rendű vádlott követte el oly módon, hogy símaszkban, búvárszemüvegben, gumikesztyűben bement a dohányboltokba, ahol a nála lévő gázpisztollyal az eladókat megfenyegette – két alkalommal a sértettekre is rálőtt – majd a pénzzel (a 4 bolt esetében összesen 730.000 Ft-tal) távozott. A többi vádlott ezen bűncselekményekhez szállítással, figyeléssel nyújtott segítséget.

A vádlottak emellett még további erőszakos jellegű cselekményeket is elkövettek, illetve ezek elkövetésében megállapodtak. Így egy Komló környéki faluban betörtek egy idős sértett lakásába, ahol az idős hölgyet a náluk lévő vascsővel megverték, majd a lakásból 5.000 Ft-ot tulajdonítottak el.

A vádlottak egy pécsi ékszerbolt kirablását is eltervezték, melyhez éles lőfegyvert, hangtompítót, valamint lőszert szereztek be, figyelemmel arra, hogy az általuk beszerzett információ alapján az ékszerbolt tulajdonosának az ellenállására számítottak. A bűncselekmény elkövetésének tervezett időpontja előtt azonban a vádlottakat a nyomozó hatóság elfogta.

Az I. rendű vádlottat a fenti bűncselekmények mellett az ügyészség aljas indokból elkövetett emberölés bűntettével is vádolja. A vádlott korábbi élettársa egy pécsi társasházban takarított, ahol konfliktusba keveredett az ott alvó hajléktalanokkal. A vádlott ezért elhatározta, hogy megveri a hajléktalanokat, akik az élettársának gondot okoztak. 2013 áprilisában két hajléktalant a vádlott vascsővel, több alkalommal megütött, mely súlyos, életveszélyes sérüléseket okozott náluk. Az e bűncselekmények folytán megindult büntetőeljárás során, az egyik sértettet szembesíteni akarták - az ügyben ekkor még terheltként nem szereplő - vádlottal, ezért a vádlott elhatározta, hogy a szembesítést megelőzően a korábban megvert hajléktalant megöli. A vádlott a szembesítés előtt egy nappal visszatért a lépcsőházba, ahol a nála lévő bozótvágó késsel, több alkalommal koponyán ütötte a sértettet, aki a bántalmazás következtében elhalálozott.

A Baranya Megyei Főügyészség vádiratában szereplő bűncselekmények közül a legsúlyosabb bűncselekmény életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, Tel: +36- 30-990-4247; e-mail: barkaszia@pecsit.birosag.hu

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

3. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék (Szeged, Széchenyi tér 4.) 108-as tárgyalóterem

Tárgy: Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette

Időpont: 2017. június 19. 8:15

Az ügy lényege: A vádlott 2016. szeptember 4. napján 01 órakor jelentkezett belépésre Magyarországra, a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen a tulajdonát képző személygépkocsi vezetőjeként egy fő utast szállítva. A személygépkocsi első ülései alatti dupla falú rejtett üregben 23 csomag növényi anyagot rejtettek el.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség határrendészei a gépjármű átvizsgálásakor kábítószer-kereső kutyákkal kutatást végeztek, mely során a kutyák jelzést adtak, így a részletes átvizsgálás során a gépjármű első üléseinél, a taposó lemezek alatti rejtekhelyen megtalálták a kb. 20 kilogrammnyi növényi anyagot, mely kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket tartalmazott.

A növényi anyag együttes totál-THC tartalma meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

A bíróság az ügyben várhatóan ítéletet hirdet.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, törvényszéki bíró, sajtószóvivő, Tel: +36-30/4756-007, e-mail: sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

4. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság (Miskolc, Dózsa György utca 4.) földszint 21-es tárgyalótere

Tárgy: felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette

Időpont: 2017. június 19. 13:00

Az ügy lényege: 2016. július 20. napján Miskolc, Avas városrészben a 15 éves terhelt odament a játszótéren tartózkodó 11 és 9 éves sértettekhez azzal, hogy megkérdezze tőlük mennyi az idő. A 9 éves gyermek az övtáskájából elővette mobiltelefonját és közölte a vádlottal a pontos időt, miközben a kezében tartotta a telefont. A vádlott megfogta a sértett mobiltelefonját és felszólította őt arra, hogy azt adja át neki. A sértett a vádlott kérését nem teljesítette, ezért a terhelt egy körülbelül 10 cm pengehosszúságú megélezett kenőkést vett elő, azzal a sértettet megfenyegette, melynek hatására a gyermek a kezében lévő mobiltelefont elengedte. A vádlott a mobiltelefonnal a helyszínről elfutott.

Az ügyben ítélethirdetés várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, Tel: 06-46-815-297, 70-361-2778

e-mail: horvathd@miskolc.birosag.hu

dr. Molnár Dalma, sajtótitkár Tel: 06-46/815-386, 30-389-1867

Csak mondja ki hangosan gondolatait és

kész a jogi dokumentum!

 Több, mint 100 millió szóból álló jogi szakszótár, 95%-os beszédfelismerés, tanítható rendszer.

A Globalspeech beszédleíró szoftver ismeri és érti is a jogi szaknyelvet.

Tudjon meg többet a szoftverről >>

Helyszín: Encsi Járásbíróság (Encs, Petőfi utca 75.) 3-as tárgyalóterem

Tárgy: állatkínzás bűntette

Időpont: 2017. június 19. 8:00

Az ügy lényege: A vádlottak a Beret és Detek község közötti útszakaszon találtak egy kistestű kutyát az út mellett, akit a közeli patakpartra vittek és egyikük egy szerszámnyéllel agyonütötte. A cselekményről társa telefonnal, videofelvételt is készített.

Az ügyben folytatódik a bizonyítási eljárás és a tárgyaláson ítélethirdetés várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Gyurán Ildikó, sajtószóvivő, Tel: 06-46/815-386, 70-703-2487, e-mail: gyurani@miskolcit.birosag.hu

Dr. Molnár Dalma, sajtótitkár, Tel: 06-46/815-386, 30-389-1867

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!