• A webáruházak zömét Magyarországon a kkv-szektor vállalkozásai üzemeltetik, melyek az e-kereskedelemi szabályok 2017 februári változása miatt nyugtalankodhatnak. Bár ők az első, például adatvédelmi jogsértés esetén továbbra sem bírságolhatók, ám ez az egyéb új szankciókra nem vonatkozik. Az változásokról kérdeztük dr. Halász Kristófot.

  webshop

  A webáruházak zömét Magyarországon a kkv-szektor vállalkozásai üzemeltetik, melyek az e-kereskedelemi szabályok 2017 februári változása miatt nyugtalankodhatnak. Bár ők az első, például adatvédelmi jogsértés esetén továbbra sem bírságolhatók, ám ez az egyéb új szankciókra nem vonatkozik. Az változásokról kérdeztük dr. Halász Kristófot.

 • A munka törvénykönyve a versenyszféra valamennyi munkáltatójára kiterjed, ám ez nem jelenti azt, hogy mindegyikre azonos szabályok vonatkoznának. A magyar munkajog kellően rugalmas: a saját körülményeiket, igényeiket legjobban ismerőkre, magukra a felekre bízza, egyezzenek meg abban, hogyan akarnak együtt dolgozni.

  vezetés

  A munka törvénykönyve a versenyszféra valamennyi munkáltatójára kiterjed, ám ez nem jelenti azt, hogy mindegyikre azonos szabályok vonatkoznának. A magyar munkajog kellően rugalmas: a saját körülményeiket, igényeiket legjobban ismerőkre, magukra a felekre bízza, egyezzenek meg abban, hogyan akarnak együtt dolgozni.

 • A munkaszerződés tartalmazza a foglalkoztatás alapvető feltételeit, ez alapján érvényesíthetőek a jogok és kényszeríthetőek ki a követelések. Ha a jogviszonyban lévő felek közül bármelyik változtatni szeretne a tartalmán, a jogszerű módosításnak meg kell felelnie az Mt. támasztotta garanciális szabályoknak.

  szerződés

  A munkaszerződés tartalmazza a foglalkoztatás alapvető feltételeit, ez alapján érvényesíthetőek a jogok és kényszeríthetőek ki a követelések. Ha a jogviszonyban lévő felek közül bármelyik változtatni szeretne a tartalmán, a jogszerű módosításnak meg kell felelnie az Mt. támasztotta garanciális szabályoknak.

 • Az Infotrövény, csak abban az esetben kell alkalmazni, ha a webshop magyar nyelven is elérhető, a tevékenysége elsősorban vagy teljesen magyarországi értékesítésre irányul, illetve, ha a webshop magyar domain alatt üzemel.

  billentyű, vásárlás, kosár, webshop

  Az Infotrövény, csak abban az esetben kell alkalmazni, ha a webshop magyar nyelven is elérhető, a tevékenysége elsősorban vagy teljesen magyarországi értékesítésre irányul, illetve, ha a webshop magyar domain alatt üzemel.

 • hotel_szálloda

  2017. március 23. 10:35

  Kartellezés miatt indult eljárás a Booking.com magyarországi és hollandiai vállalata ellen, erősítette meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szóvivője a Trend FM-nek - olvasható az Index cikkében.

  bookmark
 • unió

  2017. március 23. 8:54

  Az Európai Bizottság új előírásokkal kívánja elérni, hogy a tagállami versenyhatóságok hatékonyabban tudják érvényesíteni az uniós antitrösztszabályokat - mondta az unió versenyjogi biztosa.

  bookmark
 • korhatár

  2017. március 22. 12:25

  A hazai népesség elöregedése magával hozza az idősebb fogyasztók felértékelődését a marketingben és a kereskedelemben. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek ezt a csoportot célozzák meg,több jogi kockázattal kell számolniuk, mint azoknak, akik a 18-49 év közötti fogyasztókra fókuszálnak.Ez egyebek között abból is adódik, hogy a jogalkotók és a hatóságok figyelmen kívül hagyhatják azt a körülményt, hogy nem minden „idős” minősíthető az átlagosnál kiszolgáltatottabb fogyasztónak.Az „időseken” belül számos – eltérő tulajdonságokkal rendelkező – fogyasztói csoport különböztethető meg.

   

  bookmark
 • vörös csillag

  2017. március 14. 8:44

  A diktatúrák szimbólumainak lopakodó társadalmi elfogadása ellen lépne fel Semjén Zsolt és Lázár János.

  bookmark
 • pénz

  2017. március 10. 8:30

  A törzstőkeemeléssel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre dr. Szira Éva, az Országos Bírósági Hivatal központi igazgatási feladatokkal megbízott bírája válaszolt.

  bookmark
 • forint

  2017. március 9. 13:02

  Akár a kft. vezető tisztségviselője is fizetheti a bírságot, ha elmulasztja a kötelező tőkeemelést - derül ki a NAV tájékoztatásából.

  bookmark
 • versenyjog

  2017. március 2. 10:49

  Jogsértő módon, orvosi ajánlással reklámozta a Spártai Vitamin Kft. a Spártai Vitamincsalád termékeit és megtévesztette a fogyasztókat a termékek összetételéről - közölte a Gazdasági Versenyhivatal.

  bookmark
 • munka

  2017. március 1. 16:55

  Építési kivitelezési szerződések tárgyalása és a kivitelezés folyamata során sokszor tapasztalt probléma a többletmunka és a pótmunka fogalmának félreértett alkalmazása, amely hosszú, parttalan viták forrása lehet. A félreértések jellemzően abból fakadnak, hogy az új Polgári Törvénykönyv a gyakorlat igényeihez igazodva és a bírói gyakorlat során formálódott fogalom meghatározásokat követve, változtatott a többletmunka és a pótmunka értelmezésén.

  bookmark
 • munkahely

  2017. február 27. 7:30

  Nem ritka, hogy a munkavállaló és a munkáltató is szabadulna egymástól, ám nem mindegy, ki teszi meg a döntő lépést. A jogkövetkezmények, különösen a juttatások ugyanis jelentősen eltérőek, attól függően, ki mond fel. Ez gyakran vezet egy türelemjátékhoz, amelyben az nyer, aki eléri, hogy a másik fél közöljön előbb felmondást.

  bookmark
 • közérdekű munka

  2017. február 23. 16:15

  Különösen a hosszabb ideje fennálló munkaviszony során a felek előbb vagy utóbb módosítani szokták a munkaszerződés egyes elemeit. Hogyan lehet változtatni a munkaszerződésen, és milyen esetekben kötelező a módosítás?

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!