• A 2018. január 1-jén hatályba lépett új polgári perrendtartásban – noha a vonatkozó regula nem változott meg teljes mértékben, de – a perbeli bizonyítás szabályozásában is találunk említésre méltó módosításokat a korábbi törvényhez képest, melyek kihatással lesznek a bizonyítás gyakorlatára.

  tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  A 2018. január 1-jén hatályba lépett új polgári perrendtartásban – noha a vonatkozó regula nem változott meg teljes mértékben, de – a perbeli bizonyítás szabályozásában is találunk említésre méltó módosításokat a korábbi törvényhez képest, melyek kihatással lesznek a bizonyítás gyakorlatára.

 • A 2018. január 1-jétől hatályos polgári perrendtartás alkalmazásakor a perindítás során kiemelt kérdés, hogy mely bíróságra kell az adott keresetet benyújtani, ezért az új szabályok közül talán a közigazgatási és munkaügyi bíróságok hatáskörét és illetékességét megállapító szabályok lesznek elsőként alkalmazva.

  tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  A 2018. január 1-jétől hatályos polgári perrendtartás alkalmazásakor a perindítás során kiemelt kérdés, hogy mely bíróságra kell az adott keresetet benyújtani, ezért az új szabályok közül talán a közigazgatási és munkaügyi bíróságok hatáskörét és illetékességét megállapító szabályok lesznek elsőként alkalmazva.

 • Míg a korábbi polgári perrendtartás szerint a munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezménye iránti per a polgári perek általános és a munkaügyi perek különös szabályai szerint folyt le, addig az új Pp. ez utóbbiakhoz képest is állapít meg különös, csak e perek során érvényesülő rendelkezéseket.

  visszatérés a munkába

  Míg a korábbi polgári perrendtartás szerint a munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezménye iránti per a polgári perek általános és a munkaügyi perek különös szabályai szerint folyt le, addig az új Pp. ez utóbbiakhoz képest is állapít meg különös, csak e perek során érvényesülő rendelkezéseket.

 • Vajon mikortól nem lehet már elállni az üzletrész-átruházási szerződésektől? A kérdés vonatkozásában a Kúria a BH 2018. 55. sz. határozatában foglalt állást.

  cégbíróság

  Vajon mikortól nem lehet már elállni az üzletrész-átruházási szerződésektől? A kérdés vonatkozásában a Kúria a BH 2018. 55. sz. határozatában foglalt állást.

 • A köznyelvben „kilépőpapíroknak” nevezett okiratok semmit nem árulnak el arról, hogy a munkavállaló korábbi munkaviszonyában hogyan állt helyt. A munkáltató nem adhat ki értékelést a munkavállalón kívüli, harmadik személy kérelmére, ilyen értékelést csak a munkavállaló kérésére kell kiállítani.

  vezető

  A köznyelvben „kilépőpapíroknak” nevezett okiratok semmit nem árulnak el arról, hogy a munkavállaló korábbi munkaviszonyában hogyan állt helyt. A munkáltató nem adhat ki értékelést a munkavállalón kívüli, harmadik személy kérelmére, ilyen értékelést csak a munkavállaló kérésére kell kiállítani.

 • A minőségi cserével indokolt munkáltatói felmondás a munkáltató hatáskörébe tartozó olyan felmondási ok, mely szoros összefüggésben van a munkavállaló képességével. Ám sérti a tisztességes és jóhiszemű jogorvoslat elvét az ilyen felmondás, ha a megjelölt tudásra az adott munkakörben bizonyítottan nincsen szükség.

  emberek

  A minőségi cserével indokolt munkáltatói felmondás a munkáltató hatáskörébe tartozó olyan felmondási ok, mely szoros összefüggésben van a munkavállaló képességével. Ám sérti a tisztességes és jóhiszemű jogorvoslat elvét az ilyen felmondás, ha a megjelölt tudásra az adott munkakörben bizonyítottan nincsen szükség.

 • Érdemes egy cégnek számba vennie, milyen körben kezel helymeghatározó adatokat és ennek megfelelően milyen előírásoknak kell megfelelnie. Ilyen eszköz lehet a GPS-jel mint felügyeleti eszköz, a munkáltatóknak ugyanis általános igényük van munkavállalóik ellenőrzésére, kiváltképp, ha „nincsenek szem előtt”.

  mobil, telefon, számla

  Érdemes egy cégnek számba vennie, milyen körben kezel helymeghatározó adatokat és ennek megfelelően milyen előírásoknak kell megfelelnie. Ilyen eszköz lehet a GPS-jel mint felügyeleti eszköz, a munkáltatóknak ugyanis általános igényük van munkavállalóik ellenőrzésére, kiváltképp, ha „nincsenek szem előtt”.

 • Kúria_bíróság2

  2018. március 30. 16:20

  A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló 2001. évi CIV. törvény (továbbiakban: Jszbt.) szerint a jogi személlyel szembeni intézkedések alkalmazhatók akkor, ha a terhelt a csődbűncselekmény következtében  felszámolt Kft. vezető tisztségviselőjeként e Kft. vagyonát az újonnan alapított Kft. javára szándékosan elvonta, és így a bűncselekmény a jogi személy javára előny szerzését eredményezte.

  bookmark
 • építkezés

  2018. március 29. 15:03

  Mostanában gyakran halljuk, hogy perek, jogviták sokaságára lehet számítani az építőiparban amiatt, hogy idén is nagymértékben drágultak az építési anyagok, illetve egyre több pénzbe kerül a munkaerő és a háttérszolgáltatások megfizetése. A legtöbb vállalkozó ugyanis 5-7 százalékos árnövekedéssel számolva alakította ki fix vállalási árait, ám eközben átlagosan 25 százalékos, de sok esetben még nagyobb mértékű költségnövekedés következett be. Felmerül a kérdés, hogy ebben az esetben jogosult-e a vállalkozó a vállalkozói díjat módosítani? A KCG Partners Ügyvédi Társulás erre kíván választ adni.

  bookmark
 • Európai Unió

  2018. március 28. 9:35

  Azonos feltételekkel érhetők el az uniós országokban a digitális előfizetések április elsejétől.

  bookmark
 • munkaerokolcsonzes

  2018. március 26. 10:15

  Kik a kölcsönzési jogviszony szereplői, mennyi ideig kölcsönözhető a munkaerő, ki gyakorolja a munkáltatói jogköröket és mi lehet a hátránya ennek a foglalkoztatási formának a munkavállalóra nézve?

  bookmark
 • üzletember futóverseny

  2018. március 9. 10:00

  A kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a 30 év alatti fiatalok munkanélküliségének csökkentését; a foglalkoztatás bővítéséhez Magyarország kevésbé fejlett régióiba núj egyéni vagy mikro- és kisvállalkozás indítását tervező, 18-30 év közötti fiataloknak vissza nem térítendő támogatást nyújt.

  bookmark
 • unió

  2018. március 1. 11:50

  Az Adidas német sportszergyártó, melynek védjegyében három párhuzamos csíkozás szerepel, megakadályozhatja azt, hogy más gyártók cipőin elhelyezett, két párhuzamos sávból álló megjelölést európai uniós védjegyként jegyezzék be - közölte az Európai Unió Bírósága csütörtökön. 

  bookmark
 • adoellenör

  2018. február 28. 11:20

  Mivel a NAV évente közel harmincezer ellenőrzést folytat le, ennek során pedig mintegy 500 milliárd forint adóhiányt és majdnem ugyanekkora összegű bírságot szab ki, ezért lényegében bárkit érinthet az adóellenőrzések, adóperek új szabályozása – figyelmeztet közleményében a Jalsovszky Ügyvédi Iroda, egyúttal tanácsokkal is szolgálva.

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!