• A munkáltatóknak 2018. május 25-éig kell átalakítaniuk adatkezelési folyamataikat. Az a cél, hogy a munkavállaló személyes adatokhoz kapcsolódó információs önrendelkezési jogát a munkáltató kizárólag olyan körben korlátozza, amennyiben azt a munkaviszonyból eredő jogok és kötelezettségek feltétlenül indokolják.

  adatvédelem

  A munkáltatóknak 2018. május 25-éig kell átalakítaniuk adatkezelési folyamataikat. Az a cél, hogy a munkavállaló személyes adatokhoz kapcsolódó információs önrendelkezési jogát a munkáltató kizárólag olyan körben korlátozza, amennyiben azt a munkaviszonyból eredő jogok és kötelezettségek feltétlenül indokolják.

 • A munkabér elszámolás alapja a pontos munkaidő-beosztás és nyilvántartás- hangzott el az október 10-12. között megrendezett XIV. Magyar Munkajogi Konferencián Visegrádon. A meghívott szakértők a munkaidő megszervezésével kapcsolatos munkáltatói feladatok munkaügyi ellenőrzésére és a bírósági gyakorlatra is kitértek.

  Munkajogi konferencia

  A munkabér elszámolás alapja a pontos munkaidő-beosztás és nyilvántartás- hangzott el az október 10-12. között megrendezett XIV. Magyar Munkajogi Konferencián Visegrádon. A meghívott szakértők a munkaidő megszervezésével kapcsolatos munkáltatói feladatok munkaügyi ellenőrzésére és a bírósági gyakorlatra is kitértek.

 • Fontos, hogy a felek világosan meghatározzák, a munkavállaló milyen munkajogi keretek között folytat tanulmányokat a munkaviszony fennállása alatt.

  diák

  Fontos, hogy a felek világosan meghatározzák, a munkavállaló milyen munkajogi keretek között folytat tanulmányokat a munkaviszony fennállása alatt.

 • Ha a felek a munkaszerződés megkötésekor nem egyeznek meg a munkavégzés helyéről, akkor arról a munkavállaló legkésőbb a munkavállalói tájékoztatóból értesül; eltérést például a munkakör utazó jellege indokolhat. Kiküldtetéskor a munkavállaló átmenetileg a szokásos munkahelyétől eltérő helyszínen dolgozik.

  teherfuvarozás

  Ha a felek a munkaszerződés megkötésekor nem egyeznek meg a munkavégzés helyéről, akkor arról a munkavállaló legkésőbb a munkavállalói tájékoztatóból értesül; eltérést például a munkakör utazó jellege indokolhat. Kiküldtetéskor a munkavállaló átmenetileg a szokásos munkahelyétől eltérő helyszínen dolgozik.

 • A magyar munkajogtól alapvetően távol áll a munkavállaló „röghöz kötésének” gondolata, ennek ellenére azonban vannak olyan esetek, amelyekben a munkavállaló nem szabadulhat meg egykönnyen a terhessé vált munkaviszonyától.

  probléma

  A magyar munkajogtól alapvetően távol áll a munkavállaló „röghöz kötésének” gondolata, ennek ellenére azonban vannak olyan esetek, amelyekben a munkavállaló nem szabadulhat meg egykönnyen a terhessé vált munkaviszonyától.

 • adatvédelem

  2017. október 4. 15:23

  Az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 2018. május 25-ig biztosít lehetőséget a munkáltatóknak arra, hogy adatkezelésüket megfelelően alakítsák át. A munkáltatók nagyszámú, eltérő jellegű személyes adatot kezelnek, ezért az új szabályozásnak történő megfelelés igen komplex és összetett feladatot ró rájuk - hívta fel a figyelmet közleményében a PwC.

   

  bookmark
 • Unió

  2017. október 4. 16:20

  Az Európai Bizottság úgy határozott szerdán, hogy az októberi kötelezettségszegési eljárási csomag keretében felszólító levelet küld Magyarországnak, amiért az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) megkövetelt feltételekkel megsértette az áfára vonatkozó uniós szabályokat.

  bookmark
 • Gyógyszerek2.

  2017. október 4. 11:55

  Sem a magyar hatóságok, sem pedig a gyógyszerészeti kamara nincs abban a helyzetben, hogy betiltsák a homeopátiás szereket - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az M1 aktuális csatornán.

  bookmark
 • ügyvéd

  2017. szeptember 27. 15:11

  A hónap utolsó napjáig – azaz 2017. szeptember 30-ig – számos cégnek új belső szabályzatot kell készíteni a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni új törvénynek megfelelően. A vallalkozokforuma.hu szakértője, az Írisz Office Könyvelő, Tanácsadó Zrt. összeszedte a legfontosabb információkat.

  bookmark
 • laptop

  2017. szeptember 27. 10:00

  Megjelent egy szép hosszú jogszabály múlt év decemberében, mégpedig az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) számú Korm. rendelet. Ebben határozták meg a hivatali tárhely fogalmát, amit jobbára cégkapuként emlegetünk.

  bookmark
 • ellenőrzés

  2017. szeptember 25. 14:23

  Egyre gyakrabban merül fel a vezető tisztségviselők felelősségre vonása a NAV által megállapított adótartozásokért - figyelmeztet közleményében a Deloitte.

  bookmark
 • Fotó: shutterstock

  2017. szeptember 22. 11:48

  Jövő év január elsejétől jelentősen átalakul az adópereket és azokat megelőző adóeljárásokat szabályozó jogi környezet. A hat új eljárási törvény egyfelől jelentősen gyorsítja, és ezzel hatékonyabbá teszi az eljárásokat, ugyanakkor nagyobb figyelmet is követel a vállalatoktól. A Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda szakértői arra figyelmeztetik a vállalatokat, hogy már az idén megindult eljárásokra is vonatkozhat a jövő évi szabályozás. Az iroda szakmai rendezvényén elhangzott, az adózóknak a jövőben a szokásosnál nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az adóellenőrzésekre, mert akár már eljárásjogi alapon is fontos bizonyítékok felhasználásától eshetnek ki.

  bookmark
 • billentyű, vásárlás, kosár, webshop

  2017. szeptember 21. 16:34

  Év eleje óta egyre több panasz érkezik a Budapesti Békéltető Testülethez az interneten vásárolt műszaki cikkekre (okostelefon, iPad, televízió) amelyek tartós fogyasztási cikknek minősülnek, ha a vételáruk meghaladja a 10 ezer forintot, mégis nem sokkal az átvétel után elromlanak, és a kötelező egyéves jótállás ellenére a cégek elutasítják a fogyasztókat, amikor ingyenes javítást vagy cserét szeretnének - közölte a Budapesti Békéltető Testület.

  bookmark
 • Google

  2017. szeptember 11. 17:18

  A Google egyezkedik és pereskedik is az Európai Bizottsággal a trösztellenes óriásbírság után.

  bookmark
 • vörös csillag

  2017. szeptember 11. 9:59

  Az EU-nak nincs kifogása az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását tiltó jogszabállyal szemben – írja a Magyar Idők.

  bookmark
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!