A hét kérdése: bizonyítási kötelezettség

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kit terhel a munkáltatónak a munkavállaló által okozott anyagi kár bizonyítási kötelezettsége?

Kérdés:

Ügyfelem egy fuvarozással foglalkozó cég. A cég volt munkavállalója a munkaviszony fennállásának idején egy "kockás füzetben" aláírásával ellátva tartozásokat ismert el a munkáltató felé. Ezen tartozások túlfogyasztásból, a gépjárművekben okozott károkból, valamint a munkavállaló részére a munkáltató által adott "indítópénz" kapcsán történt elszámolási kötelezettség elmulasztásából eredő összegek voltak. Ennek összegszerűsége 185.000,-Ft.

Ezen ügy kapcsán jelenleg munkaügyi per van folyamatban. Ügyfelem az Mt. 179. § alapján azt kéri a bíróságtól, hogy a volt munkavállalót a fenti összeg kifizetésére kötelezze. A kérdésem arra irányul, hogy ha ebben a "kockás füzetben" a volt munkavállaló a  tartozását elismerte, akkor abban az esetben a bizonyítási kötelezettség a Ptk. 6:26. § alapján a volt munkavállalót terheli?

Válasz:

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 31. §-a alapján a munkaviszonyban is alkalmazni kell a tartozás elismerés polgári jogi szabályait. Eszerint, ha a kötelezett a tartozását elismeri, a tartozás jogcíme nem változik meg, de a tartozását elismerő kötelezettet terheli annak bizonyítása, hogy tartozása az elismerő jognyilatkozat megtételének időpontjában nem vagy alacsonyabb összegben állt fenn, bírósági eljárásban nem érvényesíthető követelésen vagy érvénytelen szerződésen alapult (a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:26. §).

Környező országok munkaidő szervezése

Egyedülálló és izgalmas sorozatunk a környező országok munkaidő szervezését elemzi összehasonlítva a magyar szabályozással. Vajon a hazai szabályok egyszerűbbek és rugalmasabbak, mint a környező országoké?

A munkaidő szabályozása a környező országokban >>

A részmunkaidős foglalkoztatás elterjedtsége hazánkban és a régióban >>

Maximális munkaidő, minimális pihenőidő? >>

Rugalmas munkaidő-szervezési módszerek >>

A vasárnapi foglalkoztatás szabályai >>

Amennyiben a kérdésben említett „kockás füzetbeli” bejegyzések tartalmuk alapján tekinthetők tartozás elismerésnek – azaz azokból világosan megállapítható, hogy a munkavállaló mikor, milyen jogcímen és milyen összegben fennálló munkáltatói követeléseket ismert el –, akkor a kérdéses ügyben a munkavállalónak kell bizonyítania, hogy az általa korábban elismert követelésekkel mégsem tartozik. Ilyenkor tehát nem a munkáltatónak kell bizonyítania a kártérítési igényének jogalapját [Mt. 179. § (2) bekezdés].

Válaszadó: dr. Kártyás Gábor. További kérdéseket és válaszokat itt talál.

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!