Az EKÁER-ügy az EUB elé kerülhet

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A magyar EKÁER-hez hasonló rendszert alakítottak ki már Lengyelországban is, jövőre Szlovákiában vezethetik be, ezért az az EKÁER-ügy valószínűleg az Európai Bíróság elé kerül majd - hívta fel a figyelmet közleményében a MAZARS.

Október 4-én az Európai Bizottság felszólító levélben tájékoztatta a magyar kormányt arról, hogy az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) sérti az uniós áfadirektívát, mert az a határokon átnyúló, azaz az közösségen belüli tranzakciókra vonatkozóan is előír adminisztratív kötelezettséget.

A hivatalos kötelezettségszegési eljárás megindulását is jelző levélben a Bizottság  felkérte a magyar kormányt, hogy két hónapon belül tegye meg a meg nem feleléssel kapcsolatos észrevételeit.

A magyar adóhatóság „csodafegyverével” kapcsolatban a Bizottság az eljárás jelenlegi fázisában további részleteket nem közölt, és nem is pontosította, hogy milyen aggályai vannak az EKÁER-rel kapcsolatban. Részletesebb, indoklással ellátott véleményt csak két hónap múlva küld majd, de azt is csak akkor, ha addig Magyarország nem korrigálja a szabályozást. Az egyeztetés eredménytelensége esetén pedig a végső szót az Európai Bíróság mondhatja majd ki.

Egyelőre tehát nincs pontos információ arról, hogy az EKÁER miért nem felel meg teljes mértékben az áfadirektívában foglaltaknak, de a bejelentés óta már több feltételezés is napvilágot látott.

Az EU-jog alkalmazása

Az Európai Bíróság immár hét évtizedes ítélkezési gyakorlata a tagállami jogalkalmazó számára dzsungelnek tűnhet.

Mikor kell a magyar bíróságnak hivatalból alkalmaznia az uniós jogot?

Melyek a tagállami kártérítési felelősség szabályai?

Melyek az előzetes döntéshozatali kérelem érdemi elbírálásának feltételei?

Könyvünk segít az eligazodásban és választ ad a kérdésekre.

További információ és megrendelés >>

 

A rendszer sértheti például az EU-n belüli szabad árumozgás elvét, hiszen azzal kapcsolatban olyan részletezettségű bejelentést kell tenni az adózóknak, amelyek a határátlépéshez kapcsolódó adminisztratív formaságnak tekinthető. Ezek pedig elvi akadályai lehetnek a közösségen belüli kereskedelemnek.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a felszólítás kapcsán kiadott közleményében kifejtette: Brüsszel döntése érthetetlen és meglepő, az súlyosan veszélyezteti a gazdaság kifehérítésért tett példaértékű magyar intézkedéseket, illetve hozzátették, hogy Magyarország mindent meg fog tenni, hogy megvédje az EKÁER rendszert.

 A MAZARS emlékeztet: az EKÁER 2015-ös bevezetése itthon is hatalmas port kavart. Az egyik oldalon ugyanis a szabályozás a szállított áru értékének 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot helyezett kilátásba, miközben az online EKÁER-rendszer hónapokig csak döcögve működött, és – a kezdeti időszakban – egyes lényegi kérdésekben maga az EKÁER-rendelet sem fogalmazott egyértelműen.

A kezdeti fennakadások után, ugyanakkor, az adózók mára láthatóan elfogadták az EKÁER-rendszert, annak minden továbbra is fennálló nehézségével együtt.

 A MAZARS szerint azoknak a gazdálkodóknak, aki jellemzően belföldön kereskednek, az EKÁER nem jelent érdemi többletkötelezettséget. Tény, ugyanakkor – teszik hozzá - hogy az unión belül kereskedő cégeknek túlnyomórészt EKÁER-köteles szállítmányaik vannak, hiszen a hatályos mentességi küszöbök alacsonyak. Ebből adódóan pedig ezen vállalkozások adminisztrációs terhei is jelentősen megnőttek.

A rendszerrel kapcsolatban ugyancsak gyakran említett kifogás, hogy a kiszabható bírság felső határa változatlanul rendkívül magas, ezért az adózók akár egy rendszámelírás miatt is joggal „rághatják a körmüket”.

Nem ritkák az olyan esetek sem, amikor egy szállítmány nem EKÁER-köteles, de egy közúti vizsgálat során erről az ellenőrök csak úgy tudnak megbizonyosodni, hogy gyakorlatilag számon kérik azokat az adatokat, amelyeket valójában csak egy EKÁER-köteles fuvar esetén kellene az ügyfélnek biztosítani.

A MAZARS emlékeztet: a magyar EKÁER bevezetése óta hasonló rendszert alakítottak ki Lengyelországban is, 2018-tól kezdődően pedig Szlovákiában is készülhetnek a vállalkozások gazdálkodók az egyes szállítmányok nyomon követésére és az azzal kapcsolatos többletadminisztrációra.

Tekintettel arra, hogy ezeknek a szabályozásoknak az alapgondolatát veszélyeztetné az uniós szállításokra vonatkozó rész érdemi átalakítása, ezért a MAZARS véleménye szerint az EKÁER-ügy az Európai Bíróság elé kerül majd.

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • Unió

    Az Európai Bizottság úgy határozott szerdán, hogy az októberi kötelezettségszegési eljárási csomag keretében felszólító levelet küld Magyarországnak, amiért az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) megkövetelt feltételekkel megsértette az áfára vonatkozó uniós szabályokat.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!