EUB: nincs áfalevonás ellenérték nélkül

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az MVM vállalatcsoport az anyavállalata által ingyen végzett menedzsment-tevékenység után nem vonhat le áfát - állapította meg az Európai Unió Bírósága szerdán közzétett ítéletében.

A luxembourgi székhelyű bíróság kimondta, egy tevékenység akkor minősül előzetesen felszámított áfa-levonására jogosító gazdasági tevékenységnek, ha a tevékenység tartós jellegű és azt ellenérték fejében végzik.

Az ügy részleteit ismertetve az uniós bíróság közölte, az MVM vállalatcsoport anyavállalata az ügyben aktív holdingtársaságként működött, tevékenysége nem korlátozódott a leányvállalatok által termelt osztalék begyűjtésére, hanem az általa ellenőrzött társaságok ügyvitelének bizonyos területén szerepet vállalt, cserébe jogi, üzleti és reklámszolgáltatásokat vett igénybe. Az anyavállalat az aktív holdingtársaságként végzett menedzsment-tevékenysége alapján nem állított ki számlát, tevékenységét gyakorlatilag ingyenesen végezte.
 

 


Az MVM anyavállalata ugyanakkor az említett szolgáltatások igénybevétele után megfizetett áfát levonta az egyéb tevékenységeiből származó bevételeit terhelő adóból, ami miatt jogvitába került a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. Az adóhivatal szerint ugyanis az adólevonásra csak akkor kerülhetett volna sor, ha a szolgáltatások ellenértékét továbbszámlázta volna a leányvállalatoknak.

Mivel az ügyben tevékenységeinek központi menedzseléséért az MVM a leányvállalatai részéről semmilyen díjazásban nem részesült, ezért az említett tevékenységet - ellenérték hiányában - nem lehet az áfa hatálya alá tartozó gazdasági tevékenységnek tekinteni - mondta ki ítéletében az uniós bíróság.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • Unió

    Az Európai Unió Bírósága  szerint a számlabefogadó nem objektíven felelős - értékel a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

  • Unió

    Magyarország megsértette az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek a letelepedés szabadságára vonatkozó rendelkezéseit azzal, hogy a közjegyzői hivatás gyakorlását állampolgársági feltételhez kötötte - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága szerdán.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!