EUB: nincs áfalevonás ellenérték nélkül

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az MVM vállalatcsoport az anyavállalata által ingyen végzett menedzsment-tevékenység után nem vonhat le áfát - állapította meg az Európai Unió Bírósága szerdán közzétett ítéletében.

A luxembourgi székhelyű bíróság kimondta, egy tevékenység akkor minősül előzetesen felszámított áfa-levonására jogosító gazdasági tevékenységnek, ha a tevékenység tartós jellegű és azt ellenérték fejében végzik.

Az ügy részleteit ismertetve az uniós bíróság közölte, az MVM vállalatcsoport anyavállalata az ügyben aktív holdingtársaságként működött, tevékenysége nem korlátozódott a leányvállalatok által termelt osztalék begyűjtésére, hanem az általa ellenőrzött társaságok ügyvitelének bizonyos területén szerepet vállalt, cserébe jogi, üzleti és reklámszolgáltatásokat vett igénybe. Az anyavállalat az aktív holdingtársaságként végzett menedzsment-tevékenysége alapján nem állított ki számlát, tevékenységét gyakorlatilag ingyenesen végezte.
 

[htmlbox wkjk]

 


Az MVM anyavállalata ugyanakkor az említett szolgáltatások igénybevétele után megfizetett áfát levonta az egyéb tevékenységeiből származó bevételeit terhelő adóból, ami miatt jogvitába került a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. Az adóhivatal szerint ugyanis az adólevonásra csak akkor kerülhetett volna sor, ha a szolgáltatások ellenértékét továbbszámlázta volna a leányvállalatoknak.

Mivel az ügyben tevékenységeinek központi menedzseléséért az MVM a leányvállalatai részéről semmilyen díjazásban nem részesült, ezért az említett tevékenységet - ellenérték hiányában - nem lehet az áfa hatálya alá tartozó gazdasági tevékenységnek tekinteni - mondta ki ítéletében az uniós bíróság.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • Unió

    Az Európai Unió Bírósága  szerint a számlabefogadó nem objektíven felelős - értékel a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

  • Unió

    Magyarország megsértette az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek a letelepedés szabadságára vonatkozó rendelkezéseit azzal, hogy a közjegyzői hivatás gyakorlását állampolgársági feltételhez kötötte - mondta ki ítéletében az Európai Unió Bírósága szerdán.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!