Keményebb trösztellenes politikát akar az EU

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Európai Bizottság új előírásokkal kívánja elérni, hogy a tagállami versenyhatóságok hatékonyabban tudják érvényesíteni az uniós antitrösztszabályokat - mondta az unió versenyjogi biztosa.

Margrethe Vestager kijelentette: a tagállami versenyhatóságok pozícióját kívánják erősíteni, azt szeretnék, hogy azok képesek legyenek független döntéshozatalra, hatékony és közös eszköztárral rendelkezzenek a jogsértések megszüntetése és szankcionálása érdekében.

A nemzeti hatóságoknak olyan eszközökkel kell rendelkezniük, amelyek az uniós antitrösztszabályok megsértése esetén lehetővé teszik az arányos és elrettentő erejű szankciók kiszabását, arra kell ösztönözniük a vállalatokat, hogy szolgáltassanak bizonyítékot a jogellenes kartelltevékenységről, valamint rendelkezniük kell a bizonyítékok beszerzéséhez szükséges valamennyi hatáskörrel, például a mobiltelefonon, laptopon és táblagépen tárolt adatok lekérdezésének jogával.

E-peres kérdés-válasz szolgáltatás

Kérje szakértőnk segítségét, ha kérdése van az e-peres eljárásról!

Ügyfélkapu, Perkapu, Hivatali kapu * Dokumentumok érkeztetése * Bírósági portál * Formanyomtatványok * Beadvány hitelesítése * Illeték megfizetése

További információ >>

A bizottság közleményében kiemelték, a nemzeti versenyhatóságok eredményes fellépése hozzájárul a piac valódi egységéhez, előmozdítja a piaci versenyt, a munkahelyteremtést és a növekedést. A bizottság minden egyes nemzeti versenyhatósággal szorosabbra fogja fűzni partneri kapcsolatait, hogy előmozdítsa az egységes piac működését, ami egyaránt szolgálja az európai fogyasztók és vállalkozások érdekeit.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • Fejes Gábor ügyvéd

    A magyar és a nemzetközi verseny- és a kartelljog egyik legjobb specialistájaként jegyzett dr. Fejes Gábor ügyvéd, az Oppenheim Ügyvédi Iroda partnere napi munkájának nagy részét a Gazdasági Versenyhivatal, illetve kisebb részben az Európai Bizottság előtt folyó versenyügyekben történő képviselet, valamint tanácsadás és általában versenyjogi tényállásokkal kapcsolatos polgári és közigazgatási peres eljárások teszik ki. Emellett tagja a PPKE Versenyjogi Kutatóközpont Tudományos Tanácsának, kutatási területe az antitröszt versenyjog (ezen belül is a kartelljog és a fúziókontroll), illetve a versenyjog és a magánjog találkozási pontjai, közös metszetei (például kartell-kártérítési perek, semmisség versenyjogi jogsértés miatt, stb). Publikációi is elsősorban e témakörökben jelentek meg. Emellett ő írta az Európai Unió működéséről szóló Szerződés Kommentárjának versenyjogi fejezeteit, valamint a kartelljogi részeket a versenytörvény Nagy Kommentárjában. Alelnöke a Magyar Versenyjogi Egyesületnek. Szakvizsga cenzor.

  • billentyű, vásárlás, kosár, webshop

    E dolgozat a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda, az Új Jogtár és az Ars Boni jogi folyóirat által meghirdetett 2015. évi cikkíró-pályázaton 2. helyezést ért el.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!