Nőtt a közbeszerzési bírságok összege

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Közbeszerzési Döntőbizottság tavaly csaknem 500 millió forint bírságot szabott ki.

Szigorodtak a Közbeszerzési Hatóság (KH) ellenőrzései, a hatóság keretében működő Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) tavaly csaknem 500 millió forint bírságot szabott ki, ami csaknem ötszöröse az előző évinek - mondta Rigó Csaba Balázs, a KH elnöke sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. 

Ismertette, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság által vizsgált ügyek száma (1046 jogorvoslati eljárás) 10 százalékkal nőtt egy év alatt. Jogsértést a testület az esetek 75 százalékában állapított meg, amelyeknek alig 18 százalékát támadták meg bíróságon, túlnyomórészt sikertelenül - tette hozzá. 

Kiemelte, hogy súlyosabb esetekben, például szándékosság vagy alapelvi sérelmek esetén a bírság összege több tízmillió forint is lehet, a befizetett összegek pedig a költségvetést gyarapítják. 

Rigó Csaba Balázs elmondta: a hatóság által kötelezően ellenőrizendő hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya - érték alapján - a felére, 5,9 százalékra esett vissza 2016-ban, a nyílt eljárások aránya pedig 52,5 százalékról 68 százalékra nőtt egy év alatt.

A KH számára új feladat a kifizetések és a szerződések teljesítésének ellenőrzése - utóbbi alapján az ajánlattevő is bírságolható -, a közérdekű bejelentések kivizsgálása, januártól pedig az ajánlattevők kapacitását és annak rendelkezésre állását is ellenőrzik, amely az alvállalkozókra is kiterjed - mondta.

A KH elnöke hangsúlyozta, hogy a jogszabályok által meghatározott régi és új alaptevékenységeken - többek között az ellenőrzéseken, a jogalkotás elősegítésén, a jogalkalmazók támogatásán túl - önként vállalt feladatokat (telefonos ügyfélszolgálat, közbeszerzési szakjogász képzés, stb.) is teljesít a hatóság. A hatékony kommunikáció érdekében pedig nemrég mobiltelefonos applikációt indítottak (napi közbeszerzés), amelyen a frissen megjelent felhívások mellett a jogorvoslati eljárások és a külföldi tenderek is megtekinthetők országonkénti bontásban, emellett megújult és a felhasználói igényekhez jobban igazodik a közbeszerzési portál is.

Kérdésre válaszolva a KH elnöke elmondta: a bírságok összege az idei év végére jelentősen meghaladhatja a tavalyit, akár az 1 milliárd forintot is elérheti.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!