Megbírságolta az MKB Biztosítót a jegybank

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 millió forintra bírságolta az MKB Általános Biztosító Zrt.-t, mivel a társaság a casco biztosítási díjakról megtévesztően tájékoztatta a fogyasztókat - közölte a jegybank.

Az MNB hivatalból vizsgálta, hogy az MKB Általános Biztosító Zrt. honlapján 2014. január 1-től közzétett Idősebb autó - alacsonyabb casco díj című tájékoztató megfelel-e a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló jogszabálynak.

Az MNB megállapította, hogy a biztosító a gépjármű, illetve az ügyfél életkorával arányosan csökkenő díjakkal népszerűsítette ajánlatait, ezért a fogyasztók arra számíthattak, hogy az értékcsökkenéssel arányos díjcsökkenést érhetnek el. A tájékoztatóból azonban nem derült ki, hogy a konstrukció szerint a biztosítási díjak csak a gépjármű 7 éves koráig, illetve a szerződő 31. életévének betöltéséig csökkennek - tették hozzá.

 

A jegybank szerint pontatlanul tüntették föl azt is, hogy minden biztosítási évfordulónál az értékvesztéshez igazodóan csökkentett díjakkal újulnak meg a szerződések: valójában a díjcsökkenést eredményező szorzók a gépjármű 7 éves koráig is csak kétévente változnak, így az öregedésből eredő kedvezmény egyes biztosítási időszakokban nem érvényesült. Ráadásul számos egyéb díjszámítási tényező is befolyásolja a következő biztosítási időszakra irányadó biztosítási díjat, így a kedvezmény tényleges érvényesítése ellenére sem garantálható, hogy az minden esetben csökkenni fog - írták.

Az MNB enyhítő körülményként értékelte, hogy a biztosító a kifogásolt tájékoztatót már a vizsgálat lezárása előtt eltávolította a honlapjáról.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • pénz

    Elutasították a Quaestor-vezér keresetét, így a jegybank 20 milliós bírsága jogerőre emelkedett.

  • MNB

    A Fővárosi Törvényszék közérdekű adat kiadása iránt indított perben 2016. október 10-én első fokon meghozott ítéletében - helyt adva a magánszemély felperes keresetének – kötelezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alperest az MKB Bank Zrt. részvényeinek értékesítésével kapcsolatos közérdekű adatok kiadására - írja közleményében a Fővárosi Törvényszék.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!