Online tartalmak külföldi elérése: megszavazták

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Európai Parlament elfogadta az online tartalmak külföldi elérését biztosító jogszabályt.

Az Európai Parlament (EP) megszavazta csütörtökön, strasbourgi plenáris ülésén az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló elérhetőségét szavatoló új szabályokat.

Az uniós parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az 586 szavazattal 34 ellenében elfogadott új szabályok értelmében a jövőben más uniós országban is elérhetővé válnak a szolgáltatók által jelenleg korlátozott hozzáférésű online filmek, zenék, játékok, tévéadások, amelyekre lakóhely szerint előfizettek.

Az EP által elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy egy másik uniós országban a szabadságukat, tanulmányaikat töltő vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok korlátlanul hozzáférjenek az otthoni előfizetésük alapján ezekhez a tartalmakhoz. A jogszabály az olyan online előfizetéses szolgáltatásokra vonatkozik, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify Deezer és társaik.

 

A tájékoztatás szerint, mivel tagállamonként változhatnak az adatvédelmi szabályok, az online szolgáltatók ellenőrizhetik, hogy ügyfelük nem állandó jelleggel költözött-e át egy másik országba. Ehhez személyi okmányt, nyilvános adózási információt, IP címet vagy postacímet használhatnak, az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartásával és a személyi adatok szigorú védelmével.

Az ingyenes tartalmakat szolgáltató oldalak számára a határon átnyúló hordozhatóság biztosítása opcionális - tették hozzá.

A rendelet szövegét még az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia, ezt követően a tagállamoknak kilenc hónapjuk van a rendelet életbe léptetésére.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • nő

    Az interneten megjelenített hiperhivatkozások és a szerzői jogok kapcsolata széles körben vitatott. Az Európai Unió Bírósága (a továbbiakban: "EUB") által a közelmúltban meghozott ítéletek próbálták tisztázni a problémakört, azonban sok kérdés továbbra is megválaszolatlan maradt a hiperhivatkozások szerzői jogot sértő volta kapcsán. Ezen kérdések egy részét az Osztrák Legfelsőbb Bíróság (a továbbiakban: "Bíróság") válaszolta meg 2016. február 23-án meghozott ítéletében (4 Ob 249/15v).

  • Facebook

    E dolgozat a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda, az Új Jogtár és az Ars Boni jogi folyóirat 2015. évi cikkíró-pályázatán 4. helyezést ért el, és az online adataink jogi sorsának alakulását mutatja be halálunk után. Célja a gondolatébresztés, a téma aktualitásának érzékeltetése és az eddig született jogalkotói és szolgáltatói megoldások bemutatása.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!