Uniós szabályozási tervezetet értékelt a NAK

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Érvényesül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja az Európai Unió tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen közzétett új szabályozási javaslatában - közölte a köztestület.

Közleményükben felidézik, hogy az Európai Bizottság április 12-én tette közzé új szabályozási javaslatát a mezőgazdasági termelők, valamint a kis- és középvállalkozások élelmiszer-ellátási láncban betöltött szerepének és versenyfeltételeinek javítására.

A bizottság javaslatában helyet kapott az agrárgazdasági kamara álláspontja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról, amelyek döntően a szerződésszegésekből fakadnak, mint a szerződés egyoldalú és visszamenőleges módosítása, a késedelmes fizetés, illetve a romlandó termékekre leadott megrendelés lemondása az utolsó pillanatban.

A kamara kiemelte, számos kereskedelmi gyakorlatra a nemzeti szintű jogszabályozás, vagy a magánszektor magatartási kódexe vonatkozik. A magyarországi szabályozás alapelveit a kamara nemzetközi összehasonlításban is szigorúnak tartja, így a szabályozásnál elsősorban az ellenőrzés és a szankcionálás hatékonyságának növelését javasolta.

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére! Változáskor a Jogtár felületén vagy egyéni beállítás esetén e-mail útján értesítést kap.

További információ >>

Az agrárkamara egyetért az Európai Bizottság azon javaslatával, miszerint a tagállamoknak ki kell jelölniük az új szabályok végrehajtásáért felelős közigazgatási szervezetet, amely elvégezné a szabályozás betartásának ellenőrzését, meghatározná a szankció mértékét. A kamara fontosnak tartja, hogy a szankcionálás a károkozás mértékével megegyező súlyú legyen - írják a közleményben.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!