Arianna Huffington: Kezdd újra!

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A siker jóval több, mint pénz és hatalom – állítja saját tapasztalatai alapján is a világhírű szerző, aki tanácsaival nemcsak elgondolkodtathatja, hanem cselekvésre is ösztönzi olvasóját.

„Akárhová is megyek, azt látom, az emberek mindenütt ki vannak éhezve arra, hogy tartalmasabb életet éljenek, értelmes célokat tűzzenek ki maguk elé, több örömben és boldogságban legyen részük, és hogy kevesebb stresszt kelljen elszenvedniük, s vége szakadjon a kiégés járványszerű terjedésének” – írja a sikerekben oly sokat fürdött Arianna Huffington Kezdd újra! című könyvében, melyben megfogalmazza másoknak is javasolt életfilozófiáját.

A görög származású, Athénban született, az Egyesült Államokban élő szerző tizenhat éves volt, amikor elhagyta szülőföldjét. Angliában, a Cambridge-i Egyetemen szerzett közgazdászdiplomát, majd 1980-ban, 30 évesen telepedett le az óceán túlpartján. 2005-ben társalapítóként hívta életre nemzetközi hírűvé vált online hír- és közéleti blogportálját, a Huffington Postot, és egy évvel később a Time magazin már a világ száz legbefolyásosabb személyisége között tartotta számon. 2011-ben aztán 315 millió dollárért vásárolták fel a weboldalát, ám a közélettől azóta sem vonult vissza. Könyveket ír, hogy felrázza a hétköznapok sodrában élő embereket.

Arianna Huffington (3.): Kezdd újra c. könyvének borítója

A könyv borítója

Jelenlegi életformánk fenntarthatatlan, pusztán a siker hajszolása nem lehet életcél, ugyanakkor az sem igaz, hogy a siker árát kiégéssel kell megfizetnünk – állítja Arianna Huffington, aki saját ijesztő példáját látva kezdett el mélyebben gondolkodni azon, hogy másként és tudatosan kellene élnie az embereknek. Saját szervezetének figyelmeztető jelzését akkor kapta, amikor 2007 áprilisában egy napon otthoni irodájának padlózatán, vértócsában fekve ébredt tudatára. Az előzményekre nem emlékezett. Mint később kiderült, kimerültség miatt, alváshiánytól szenvedve esett össze, a fejét beütötte íróasztala sarkába. Eltört az arccsontja és felsértette a szemét is. A későbbi orvosi vizsgálatok szerencsére nem állapítottak meg háttérben meghúzódó betegséget.

A szerzőnek ez figyelmeztető jel volt: ez után döntött úgy, hogy változtat addigi életén, és a jövőben megpróbál tudatosan élni. Az angolban létezik erre egy szó, a mindfulness, melyet magyarul csak körülírhatunk, annyiféle jelentése, értelme van: tudatos figyelem, tudatos jelenlét, éber figyelem, éber tudat, tudatosság. E tudatosság először is azzal járt, hogy visszagondolt korábbi életére. Sokáig a hét minden egyes napján napi tizennyolc órát dolgozott. A kimerültségben, kialvatlanságban aztán élete felett egyik pillanatról a másikra elvesztette az irányítást. Hiába volt sikeres, rájött arra, hogy a siker fogalma alatt mást kellene értenünk. Pedig őt is utolérte a siker a szó hagyományos értelmében, mely alatt a pénzt és a hatalmat, annak kettősségét értik az emberek, s mely két szó szinte egymás szinonimájává vált a nyugati munkakultúrában. Ráadásul e munkakultúrát a nyugati, fejlett világ sikeresen exportálta a nagyvilágba, melynek természetesen ott is a stressz, az alvásmegvonás és a kiégés a velejárója.

Huffington úgy látja, meg kell védenünk az emberi tőkénket. A fokozott stressznek és a kiégésnek súlyos következményei vannak egészségünkre: a magasabb stressz-szint növeli a szív- és cukorbetegségek kialakulásának kockázatát, s a betegséget előidéző okok között a stressz már több országban az élen áll. Ezért is vállalkozik a szerző a siker fogalmának újrafogalmazására. A jó élet definiálására, mely túllép e kettős mércén (pénz és hatalom), s egy harmadik mércét is figyelembe vesz. Ez az új „mértékegység” négy pilléren alapul: jóllét, bölcsesség, csodálat – az élet csodáinak megélésére –, adakozás, vagyis a gondoskodás határainak kiszélesítése.

„A siker nem mindig azt jelenti, hogy többet dolgozunk, hanem azt, hogy jobban dolgozunk – márpedig akkor tudunk jobban dolgozni, ha kapcsolatban vagyunk belső bölcsességünkkel, erőnkkel és intuíciónkkal” – magyarázza. És emellett igenis határozottan előnyei vannak annak az időnek, melyet nem munkával, hanem pihenéssel töltünk el. Sőt: az emberi létezés szempontjából a nem munkavégzéssel eltöltött idő alapvető fontosságú!

Az emberek szeretnék visszanyerni irányításukat saját életük alakításában – állítja, s úgy véli, az akarat mellett az eszközök is rendelkezésre állnak ennek megvalósításában. Itt az idő, hogy a gondok tudatosítását követően végre a cselekvés mezejére lépjünk, figyelmeztet: „A jó hír az, hogy az emberek készen állnak erre az átalakulásra.” Éppen ezért az elméleti megállapítások mellett olyan, naponta végezhető gyakorlatot, technikákat is ismertet, melyek könnyen beilleszthetők életünkbe.

„Ez a könyv abban szeretne segíteni, hogy ne csupán tudjuk, mit kellene tennünk, de meg is tegyük azt” – írja Arianna Huffington a Kossuth Kiadó gondozásában magyarul is megjelent könyvében.

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!