Jupiter holdja

  • Értesítő a rovat cikkeiről

„A film nem azt mondja, amit elvársz. Két út áll előtted: vagy megéled ezt, és megtalálod a saját válaszaid, vagy felbosszantod magad, hogy a film miért nem azt mondja, amit te gondolsz."

Elgondolkodtató szavak Mundruczó Kornél rendezőtől, aki így ajánlja legújabb művét. És valóban: a Jupiter holdja egyszerre fejbe kólintja, józanságra inti a mozinézőt, amikor túlvan a százhúsz percen. Még abban is bizonytalan, vajon mit látott. Thrillert? Migránsfilmet? Krimit, egy kis romantikus beütéssel? Vagy sci-fit? Netán realista, vagy inkább spirituális alkotást? Ezt is, azt is, talán mindegyikből egy csipetnyit.

Mindegy is, meg tudja-e fogalmazni a néző, mit látott, az a legfontosabb, hogy valamilyen érzést váltson ki belőle – vallja a rendező, aki polifonikus, jövőbe látó alkotást akart forgatni.

Az már más kérdés, hogy a film készítése közben a jövőből hirtelen jelen lett. De hogyan is?

Jupiter holdja c. film - rendező Mundruczó Kornél

Jelenetek a filmből (Fotók: InterCom)

A konkrét történet szerint egy menekült szír fiatalembert egy magyar rendőr lelő a határon. A fiú azonban életben marad, sőt csodával határos módon levitálni kezd. Amikor e lebegés-repülés képességére rájön a menekülttábor orvosa, kimenekíti őt a táborból. A pénzszűkében lévő doktor jó üzletet remél a különös képességűvé vált menekültben, s a drága útlevél megszerzését felvillantva, együttműködésre bírja a szírt. A sajátos kapcsolat egyre szorosabb kötelékké válik a két ember között, s idővel már együtt kell menekülniük üldözőik elől.

Jupiter holdja c. film - rendező Mundruczó Kornél

Amikor 2013-ban megkezdődtek a film konkrét előkészületei – mely sokáig a Felesleges ember munkacímen futott –, Magyarországot még nem érintette közvetlenül a menekültválság, épp az volt a cél, hogy az alkotás a nem túl távoli jövőben játszódjon – mesélte a rendező a 2017. június 6-ai sajtóvetítés után. Ám közben szinte valósággá vált történetük egyik alapja. Így aztán át kellett dolgozni a forgatókönyvet, hogy mind történetvezetésben, mind filmnyelvben távolabb kerüljön a mű a valósághoz.

Jupiter holdja c. film - rendező Mundruczó Kornél

„Sokkal inkább hiszek a klasszikus nagybetűs művészetben, ami úgy működik, mint a víz a betonnal, felőrli, szétmállasztja. A konkrét és politikai művészet számomra mindig kicsit érdektelen marad” – magyarázta még korábban Mundruczó Kornél.

Jupiter holdja c. film - rendező Mundruczó Kornél

S hogy miként kapcsolódik a repülés a filmhez? A rendező egyik gyerekkori kedvenc könyve Beljajev Repülő ember című regénye volt, mely egy kisfiúról szól, aki a repülés képességével rendelkezik. Megérintette, hogy ez a nem emberi képességgel rendelkező lény mekkora kontrasztot és feszültséget tud teremteni maga körül. A direktort felnőtt korában pedig mind jobban kezdte foglalkoztatni a hit, mely mindig egyetemes, s akár el is távolodhat a hagyományos vallástól. Helyébe léphet a pénz, a mindenkori siker istene. „És persze, egy repülő embert a fókuszba állítani mindig fölteszi a kérdést, vagy rákérdez annak a lehetőségére, hogy miben hiszel. És hogy te elhiszed-e, mint néző, amit látsz – fogalmazott Mundruczó. – A csodával való találkozás egy aktív nézői jelenlétet kíván meg, és én ezt mindig próbálom elérni.”

Jupiter holdja c. film - rendező Mundruczó Kornél

Számos olvasata van tehát ennek az európai értékválságot is bemutató filmnek, miközben műfaji határok között repdes. S ezzel Mundruczó el is éri célját. Ehhez olyan játszótársak segítik, mint a rendőrt alakító Cserhalmi György, a szír fiút játszó Jéger Zsombor, az orvost megjelenítő Merab Ninidze, a főnővért alakító Balsai Móni, vagy a kiváló operatőr, Rév Marcell.

Jupiter holdja c. film - rendező Mundruczó Kornél

A magyar–német koprodukcióban készült film 2017 májusában a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt először látható, s június 8-ától már a magyar mozikban is vetítik, az InterCom forgalmazásában. A gyártó a Proton Cinema, a produkciót a Magyar Nemzeti Filmalap 697 millió forinttal támogatta.

Jupiter holdja c. film - rendező Mundruczó Kornél

„A Jupiternek 67 ismert holdja van. A 4 legnagyobbat 1610-ben Galileo Galilei fedezte fel. Az egyik hold fagyott felszíne alatt sósvizű óceánt sejtenek. Ez új életformák bölcsője lehet. Az a hold az Európa nevet kapta.”

A film előzetese itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=9q9-SHACoiY

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!