Még épp idejében – Seat Ateca 2.0 TDI 4Drive Style Wave

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az európai, így a magyar piacon is minden negyedik eladott autó egy SUV, tehát nem volt kérdés, a Seatnak is be kell szállnia ebbe a versenybe. Konszernen belül az alapok megvannak, csak egy ütős dizájnt kellet találni, amivel kitűnik ebből a népszerű, de egyre csak bővülő szegmensből egy igazán össze nem téveszthető karakterrel.

Seat Ateca

Igazi egyéniség az új Ateca, vagány, de harmonikus külsőt kapott

A dizájn igazán jól sikerült, az Ateca formavilága igazán egyedi, optikailag hegyes szögletes, oldalnézete egyértelműen utal egy SUV-modellre, de a forma mégis dinamikus, összetéveszthetetlenül Seat. A trapézalakú hűtőrács, a minimális rádiuszokkal és határozott élekkel kiformált, hangsúlyosan domborodó sárvédők és a háromszög alakú világítási kép a márka éppolyan meghatározó dizájnikonjai, amelyek a Leon génjeinek egyértelmű továbbfejlesztése. A teljes-LED-fényszórók nappali menetfénye háromszög alakú világítási képével és a szintén LED-technikát alkalmazó hátsó lámpatestek is semmi mással össze nem téveszthető megjelenést biztosítanak. Praktikus, hogy a karosszéria, a kerékívek és az ajtók alját műanyag betét védi.

Seat Ateca

A futóműnek feszes a hangolása, de kényelmes a rugózása és a kanyarokkal is jól bánik

Az Ateca 4,36 méteres hosszúsága megfelelő belső méretet biztosít és utastere harmóniában áll külsejével. Az ajtók könnyen és nagyra nyílnak, belterét szintén kifinomult, elegáns, mégis dinamikus karakter jellemzi, sok a kopogós műanyag elem, de jó minőségűek, illesztésük is pontos. A vezetőteret a vízszintes vonalak határozzák meg, a kezelőelemek csoportokba rendezve állnak kézre, a 8 colos infotainment-képernyő könnyen áttekinthető.

Seat Ateca

6,8 literes áltagfogyasztást mértünk vegyes használat mellett, persze egy kis terepezéssel összekötve

Az üléspozíció tökéletes, kézre esik a rövid sebességváltókar, amely pontosan, precízen és finoman kapcsolható. Szintén kényelmes a hátsó sorban való utazás, van elegendő tér a fejnek és lábnak, hosszú távon is kényelmesek a puhán párnázott ülések. Alapesetben 510, de ebben az összkerékhajtású változatban 485 literes csomagtartó-kapacitás áll a rendelkezésünkre. A rendről a csomagtér kettős padlózata gondoskodik, a hátsó ülések pedig egyszerűen a csomagtér felől is lehajthatók, így a térfogat 1600 literig növelhető. A csomagtérajtó elektromos mozgatású, mely láblendítésre nyitható és zárható.

Seat Ateca

Rend uralkodik az utastérben, a minőséggel sincs gond

A gombnyomásra induló kétliteres dízelmotor 150 lóerővel ajándékoz meg minket, nyomatékos és már alacsony fordulatról is jól húz. A 4Drive nevű összkerékhajtása az egyik leghatékonyabb ilyen jellegű rendszer, amely a hidraulikus működtetésű és elektronikus szabályozású lamellás tengelykapcsolót, a Haldex-technika ötödik generációját alkalmazza. Ez a konstrukció a hajtásrendszert érő minden hatásra villámgyorsan reagál, terepen is magabiztosan viselkedik.

Seat Ateca

Pontosan kapcsolható a hatfokozatú váltó, elektronikus a kézifék

A középkonzolon elhelyezett Driving Experience-gomb megnyomásával Normal, Sport, Eco menetprofilok közül választhatunk, az összkerékhajtás esetében ez bővül a Snow- és az Offroad-funkciókkal, amelyhez lejtmenetvezérlő is társul.

Seat Ateca

A Tiguan alapjait kapta és a Skoda gyártja a kvasinyi üzemében

Innovatív vezetői segédrendszereket is kínál az Ateca. Ezek közé tartozik például a közlekedésitorlódás-asszisztens, amely araszoló forgalomban könnyíti meg nagyban a dolgunkat. Sűrű dugóban önállóan gyorsít, lassít és kormányoz, míg a 60 kilométer/óráig terjedő magasabb sebességtartományokban sebességszabályozó és az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartását segítő funkcióival támogatja a sofőrt.

Seat Ateca

Összkerékhajtás miatt 510-ről 485 litere zsugorodik a csomagtér

Seat Ateca

Szépek az illesztések a karosszérián és látványos élek uralják

Hűen a Seat hagyományaihoz, az Ateca szintén a spanyol földrajzból kapta a nevét, mely egy, az Ibériai-félsziget szívében, Zaragozától nyugatra fekvő kis falu. Az Ateca a színtiszta érzelmek autója, a Seat formai génjeivel, utasterében pedig részletekben is igényes, jó minőségű kidolgozással. A konkurenseknek van mire figyelniük vele kapcsolatban, erős motorjával, tökéletesen hangolt futóművével jó menetteljesítményeket és irányíthatósági tulajdonságokat kínál. Az alapmodellt jó áron kínálják, csak az extrákért kell mélyen a zsebbe nyúlni.

Seat Ateca

A LED-es nappali fény körbeöleli a fényszórót, egyben irányjelző is

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!