20 év után kapták el a gyilkosság felbujtóit

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat egy nővel és egy férfival szemben, akik a vád szerint még 1997 augusztusában megbízást adtak három férfinak egy nagytarcsai vállalkozó megölésére.

A két vádlott már gyermekkorától ismerte egymást. A vádlott nő pedig éveken keresztül – egészen a férfi haláláig – a sértett barátnője volt.

A sértett 1994 őszén egy vele szemben indult büntetőügyben előzetes fogvatartásba került, amelyből 1997 nyarán szabadult, ezt követően azonban a vádlott nővel a viszonya megromlott.

A vádirat szerint a nő 1997 augusztusa körül megbízta vádlott társát, hogy keressen egy olyan személyt, aki a sértettel megromlott személyes kapcsolatának lezárásaként, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe megöli a férfit.

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

A vádlott férfi a fenti ajánlattal megkereste egy ismerősét – a későbbi emberölés fő végrehajtóját -, aki rövid megfontolást követően a megbízást 1 millió forint készpénz, valamint a sértett gépkocsijának és arany ékszereinek – nyaklánc, karlánc, karóra – megszerzése fejében elfogadta, majd abba bevonta két másik társát is.

Ezt követően a megbízást közvetítő féri – a női társától kapott információk alapján – több, egymást követő találkozó alkalmával tájékoztatta a végrehajtókat az elkövetés szempontjából releváns adatokról, így különösen a sértett napirendjére, szokásaira, tartózkodási helyére vonatkozó körülményekről. Időközben pedig az egyik elkövető egy vidéki családi ház udvarán kiásott egy kb. 2 méter mély gödröt.

Az elkövetés előre egyeztetett napján, 1997. augusztus 21-én az esti órákban a három férfi gépkocsival megjelent a sértett nagytarcsai házánál. A vád szerint az elkövetők a sértettet ártalmatlanná tették, majd ezután őt a ház udvarán álló, sértett által használt gépkocsiba ültették, és így már két autóval elindultak a vidéki házhoz, ahol az egyikük korábban a gödröt kiásta. Miután megérkeztek, a megbízást elvállaló férfi a sértettet megölte; a férfi halálát fulladás okozta.

Ezt követően a sértettről levették az ékszereit, a holttestét az előre kiásott gödörbe helyezték, majd a vád szerint másnap közösen bebetonozták.

Csak mondja ki hangosan gondolatait és

kész a jogi dokumentum!

 Több, mint 100 millió szóból álló jogi szakszótár, 95%-os beszédfelismerés, tanítható rendszer.

A Globalspeech beszédleíró szoftver ismeri és érti is a jogi szaknyelvet.

Tudjon meg többet a szoftverről >>

A Fővárosi Bíróság 2006. évben jogerős ítéletével – egy másik emberölési ügy miatt is – a bűncselekmény fő végrehajtóját életfogytig tartó, két társát pedig 10-10 év tartamú fegyházbüntetésre ítélte.

Az emberölés fentiek szerinti megbízóinak személyére csak a későbbiekben merült fel konkrét adat; velük szemben most kerülhetett sor a vádemelésre.

Az elkövetők cselekményét a bíróság az elkövetéskor hatályban lévő Büntető Törvénykönyv alapján kell elbírálni, így akár életfogytiglani szabadságvesztésre is számíthatnak.

(ugyeszseg.hu)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!