A Fővárosi Ítélőtáblán végződött az ügyek fele

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Tavaly több mint 10 600 ügyet fejeztek be a Fővárosi Ítélőtáblán, ami az országosan befejezett ügyek 52 százaléka - derül ki a szervezet hétfői közleményéből.

Idézték Ribai Csillát, az ítélőtábla elnökét, aki beszélt a 2016-os ügyforgalmi adatokról, az időszerűségről és az ítélkezés megalapozottságáról, valamint a személyi feltételekről, a gazdálkodásról és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke által meghirdetett Fenntartható fejlődés programban elért eredményekről.

Ribai Csilla kiemelte, hogy tavaly december 31-én mindössze 2274 ügy maradt folyamatban, szemben a 2015. év végi 2910-zel.

"Az ítélkezés megalapozottságát mutatja, hogy a Fővárosi Ítélőtábláról a Kúriára érkezett 150 ügyből 135-öt fejeztek be, ebből 94 helybenhagyással zárult, és csak 2 esetben került sor az ítélőtábla határozatának hatályon kívül helyezésére" - írták.

A Kúriáról 2016-ban felülvizsgálat folytán visszaérkezett 826 határozatot figyelembe véve megállapítható, hogy a felülvizsgálati kérelmek 87 százaléka nem vezetett eredményre - tették hozzá.

A közlemény szerint az elnök szólt még a Fővárosi Ítélőtábla által az elmúlt évben szervezett és megtartott képzésekről, továbbá hangsúlyozta azt is, hogy első helyezést értek el az ítélőtáblák rangsorában a Fenntartható fejlődés programban.

Az eseményen Ujvári Ákos sajtószóvivő bemutatta a bíróság új sajtóstratégiáját, kiemelte a fő célokat: a közérthetőséget, a szakszerűséget, a proaktivitást és a médiumokkal való együttműködés szükségességét. A közlemény szerint beszélt arról is, hogy a jövőben médiaklub keretében vitatnák meg kötetlenebb formában a sajtó érdeklődésére számot tartó témákat.

 

Imázsfilm készítését is tervezik, amelyben a Fővárosi Ítélőtábla szervezetben elfoglalt helyét, valamint ítélkezési tevékenységét mutatnák be. Elmondta, hogy valamennyi, a sajtót érdeklő ügyben információkat tesznek közzé a honlapjukon, valamint a birosag.hu oldalon.

Ribai Csilla sajtóérdeklődésre közölte: az OBH elnökének sarkalatos törvényekben megfogalmazott kötelessége, hogy stratégiai célokat tűzzön ki és a bíróságokra kötelező szabályzatokat alkosson. Az úgynevezett Integritási szabályzat megalkotása is jogszabályi kötelezettsége volt - jegyezte meg.

Utalt arra, hogy az integritás latin eredetű kifejezés, amely érintetlenséget, sérthetetlenséget, feddhetetlenséget jelent. Idézte C. S. Lewis amerikai írót, aki szerint "integritás az, ha helyesen cselekszünk akkor is, amikor senki sem látja".

Ribai Csilla úgy fogalmazott, hogy az Integritási szabályzat olyan, mint egy használati útmutató, amely az eljárási rendet foglalja össze - olvasható a közleményben.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!