A Google harcol az igazáért

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az óriáscég fellebbezett az EU által kiszabott versenyjogi bírsággal szemben. A Google felbátorodása elsősorban annak köszönhető, hogy az Intel múlt héten részlegesen megnyerte az Európai Unió Bírósága előtt zajló, hasonló szankció felülvizsgálatára indított pert az Európai Bizottsággal szemben.

A Google-t azért bírságolta meg az Európai Bizottság, mert állításuk szerint az óriáscég visszaélt az internetes keresőmotorok területén tapasztalható erőfölényével. Ennek segítségével pedig tisztességtelenül reklámozta a saját Google Shopping szolgáltatását.  

A Google mindig a keresési találatok legelején tüntette fel a Google Shoppingot, viszont a hasonló szolgáltatásokat hátrébb sorolta. Ezt a tevékenységet az Európai Bizottság jogellenesnek ítélte.

Az Intel esete annyiban különbözik a Google ügyétől, hogy az Intel esetében a Bíróság arra hívta fel az EU, hogy bizonyítsa a jogellenességet.

Az EU idén nagyon aktív a versenyjogi szankciók kiszabásában. Májusban a Bizottság 122 millió eurós bírásgot szabott ki a Facebookra, amiért az szándékosan félretájékoztató informárciókat közölt a WhatsApp felvásárlását illetően.

(jurist.org)

Az EU-jog alkalmazása

Az Európai Bíróság immár hét évtizedes ítélkezési gyakorlata a tagállami jogalkalmazó számára dzsungelnek tűnhet.

Mikor kell a magyar bíróságnak hivatalból alkalmaznia az uniós jogot?

Melyek a tagállami kártérítési felelősség szabályai?

Melyek az előzetes döntéshozatali kérelem érdemi elbírálásának feltételei?

Könyvünk segít az eligazodásban és választ ad a kérdésekre.

További információ és megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!