Aggódik az amerikai követség a civil törvény miatt

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Állásfoglalásuk szerint a jogszabály méltánytalanul sújtja a magyar civil szervezetek egy célzott csoportját.

Aggodalommal tölti el a Egyesült Államokat, hogy a magyar parlament elfogadott egy olyan jogszabályt, amely méltánytalanul sújtja a magyar civil szervezetek egy célzott csoportját - olvasható a budapesti amerikai nagykövetség honlapján szerdán közzétett állásfoglalásban.

Mint írták, a civil szervetek közül sokan a korrupció elleni harcot, valamint az emberi jogok és a polgári szabadságjogok védelmét tekintik fő feladatuknak, de az új törvény megbélyegzi őket. 

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére! Változáskor a Jogtár felületén vagy egyéni beállítás esetén e-mail útján értesítést kap.

További információ >>

 

"Különösen azon kormányzati kommunikáció kontextusában, mely a külföldről támogatást kapó civil szervezeteket úgy ábrázolja, mint amelyek a társadalom érdeke ellenében tevékenykednek" - olvasható a közleményben.

A követség szerint ez elrettentő hatással lesz a magyarok önszerveződésére és azon képességére, hogy aggodalmaikat demokratikus úton hozzák a kormány tudomására.

Emellett hangsúlyozták, hogy ha az elfogadott jogszabály életbe lép, akkor az a NATO, az EU és az EBESZ által képviselt egyesülési jog és szólásszabadság érvényesülése szempontjából visszalépést fog eredményezni.

Leszögezték továbbá: nem valósak azok az állítások, amelyek szerint a civiltörvény az Egyesült Államokban létező Idegen Ügynökök Bejegyzéséről szóló törvényen alapul.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • civil szervezet

     Elfogadta a parlament kedden a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt.

  • civil szervezet

    Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a Magyarországon előző nap elfogadott civiltörvény összhangban van-e az Európai Unió belső piaci szabályaival és az alapjogi chartával - közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője szerdán.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!