Álhíreket gyártott a nem létező ellenségről

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Emberiesség elleni bűntett a vád a román közszolgálati televízió a volt főszerkesztő-helyettesével szemben, aki pánikkeltő álhíreket terjesztett.

Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja a román katonai ügyészség Teodor Bratest, a román közszolgálati televízió (TVR) volt főszerkesztő-helyettesét, aki a vádhatóság szerint 1989 decemberében pánikkeltő álhírek terjesztésével járult hozzá egy emberek százainak halálát és ezreinek sebesülését eredményező katonai diverzióhoz.

A legfőbb ügyészség szerdai közleménye szerint a katonai ügyészek Bratest tartják a "terrorista pszichózist" tápláló álhírek legfőbb terjesztőjének a kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu elmenekülése utáni órákban, és az 1989. december 22-t követő napokban. Az 1989-es romániai eseménysor az első élőben közvetített forradalomként vonult be a médiatörténetbe, a későbbi államfő, Ion Iliescu vezette reformkommunisták ugyanis gyakorlatilag a televízió elfoglalása révén ragadták magukhoz és gyakorolták a hatalmat.

A képernyőn szinte folyamatosan jelen lévő Brates a vádhatóság szerint a civil és katonai célpontok elleni terrortámadásokról, az ivóvíz megmérgezéséről, különböző épületek aláaknázásáról, az úgynevezett "terroristák" - a bukott diktátorhoz hű harcosoknak beállított titokzatos mesterlövészek - állítólagos rémtetteiről, páncélosok mozgásáról és légi támadásokról szóló álhírekkel igyekezett pánikot kelteni, az emiatt kialakult zűrzavar, az egymás ellen uszított fegyveres alakulatok napokig tartó lövöldözése pedig még sok száz emberéletet követelt.

Bratest szerdán már gyanúsítottként hallgatták ki az ügyészek, de szabadon távozhatott. Kedden Iliescu is gyanúsítottként jelent meg a vádhatóság előtt, miután múlt héten Klaus Iohannis államfő hozzájárult az ellene kezdeményezett bűnvádi eljárás lefolytatásához.

Ingyenes Jogtár felhasználói képzés

Szeretné gyorsabban, hatékonyabban használni Jogtárát?
Jöjjön el hozzánk és mi 4 óra alatt, gyakorlati oktatás keretében, térítésmentes tanfolyamainkon megmutatjuk a „mesterfogásokat”! 

Időpontok, jelentkezés >>

Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága kötelezte arra, hogy szolgáltasson igazságot az 1989-es események sebesültjeinek, az áldozatok hozzátartozóinak. A két éve újraindult nyomozás során a katonai ügyészség arra a következtetésre jutott: 1989 decemberében az új hatalom szervezett diverziót Ceausescu elmenekülése után, hogy egy nem létező ellenséget legyőzve, harci érdemeket szerezve igazolja hatalmát.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • Az emberi szabadságjog mint fertőző hit

    Kamaszkora óta hisz a szabadság tiszteletében, így nem véletlen, hogy alig kétéves jogi diplomával a kezében, még a rendszerváltás előtt a Független Jogvédő Szolgálatnál kezd foglalkozni emberi jogi ügyekkel. Mégsem vegzálják korabeli kenyérkeresetének „egyik kedvenc állomáshelyén”: a FŐSPED 1-es számú üzemegységének jogászaként – lelkéhez és hitéhez híven – szabad életet él. A polgári jogban csak „bukdácsoló” Pelle Andrea vérbeli büntetőügyvédként éveken át ingyen vett részt különböző jogvédő szervezetek munkájában. Mégsem lázadó egyéniség: ezt már csak azért sem engedheti meg, mert a szabadság hit, amelyért elszántan, a legjobb tudása szerint kell küzdenie.

  • nyugdíjas

    A 2013-as nyugdíjreform során gyakran találkozhattunk olyan hangzatos kifejezésekkel, mint „társadalmi igazságérzet” vagy „kettős ellátás tilalma”. Ezen – önmagukban valós tartalom nélküli – fogalmakkal nem is lenne semmi probléma, ha a propagandán túl a jogalkotás során a demokratikus jogállam alapvető elemeinek, mint például az emberi jogoknak és a szakmai szempontoknak megfelelő tartalommal kerülnének megfogalmazásra. Ennek hiányában azonban az ilyen típusú kifejezések leginkább egy antik kovás puskához hasonlatosak, amely előfordulhat, hogy még működőképes, azonban ugyanilyen könnyen előfordulhat, hogy visszafelé sül el. 

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!