Az adózás rendjének változásai

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Kormány benyújtotta az adózás rendjéről szóló törvényjavaslatát, amelynek  fő célja ügyfélbarát adóigazgatási rendszer feltételeinek megteremtése.
 

Az adóbevallás szabályozása
Az adózás rendjéről először 1990-ben született törvény, amely azóta számos esetben esett át kisebb-nagyobb módosításon. A jelenlegi újraszabályozás legfőbb célja az adóigazgatási rendszer további korszerűsítése oly módon, hogy a változtatások leghangsúlyosabb eleme az ügyfélbarát szolgáltatásnyújtás legyen. További szempont az adóhatóság átláthatóságának fokozatos növelése, működésének egyszerűsítése.
Elektronikus személyi jövedelemadó-bevallás

A személyi jövedelemadó elektronikus bevallása rendszerének 2017. évi bevezetése fontos
lépésnek számít az ügyfélbarát szolgáltatás-nyújtás terén. 2018-ban a jövedéki adóbevallás
elektronikus tervezetének elkészítését tervezi az adóhatóság.
Az elektronikus szja-bevallás lehetőségével csak az a magánszemély tud élni, aki kizárólag munkáltatótól szerzett bevételt, és azt nyilatkozat hiányában önadózóként kell bevallania. Nincsenek továbbá kizárva azok sem, akik adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátást is kapnak, illetve akik ezen felül adó-kedvezményt érvényesítenek és az adójukról önkéntes kölcsönös pénztári
illetve nyugdíj-biztosítási nyilatkozatban rendelkeznek.
Az adóhatóság automatikusan annak készít bevallási tervezetet, aki munkáltatói adó-megállapítást nem kért, vagy az adó megállapítását a munkáltató nem vállalta. Az ügyfélkapuval rendelkezők egy erre a célra létrehozott elektronikus felületen érhetik el az adóbevallás tervezetüket, illetve ha kérik, az adóhatóság azt számukra postai úton juttatja el.

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére! Változáskor a Jogtár felületén vagy egyéni beállítás esetén e-mail útján értesítést kap.

További információ >>

 

Egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő és ÁFA-köteles adóalanyrészére adóbevallás-tervezet nem készíthető.

A NAV az alábbi szolgáltatásokat már müködteti:

  • elektronikus űrlap áll rendelkezésre bejelentéshez, bevalláshoz, költségvetési támogatás igényléséhez, adatszolgáltatáshoz, nyilatkozatokhoz, önellenőrzéshez, adófizetéshez, adófolyószámla-egyeztetéshez;
  • a változásbejelentést elektronikus úton is el lehet intézni;
  • nemleges adóigazolást, jövedelemigazolást lehet kérni;
  • adószámlához elektronikusan is hozzáférést biztosítanak;
  • az adóhatóság honlapján ügyfélszolgálatok-kereshetőek és az adózói adatokat is le lehet kérdezni;
  • a köztartozásmentes adózói adatbázist is létrehozták.

A NAV azonban tervezi további szolgáltatások elindítását is. A tervek szerint az adófizetési kötelezettséget a jövőben bankkártyával is lehet majd teljesíteni; a bejelentésekhez új online felületet fognak létrehozni. Továbbá szerkeszthető adószámla-kivonatot lehet majd készíteni, illetve mobilalkalmazást is fejlesztését is tervezik.
(parlament.hu)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!