Az ÁSZ üdvözli az OBH integritási szabályzatát

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) üdvözli az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által a bírósági szervezet korrupció elleni védettsége érdekében tett lépéseket, és fontos eszköznek tartja a bírák függetlenségét erősítő integritási szabályzat megalkotását - írta az ÁSZ a honlapján kedden.  

www.aszhirportal.hu oldalon megjegyezték: múlt heti döntésében - kisebb kifogások, szükséges módosítások mellett - az Alkotmánybíróság is megerősítette, hogy lehetséges és szükséges az integritási kérdések szabályozása a bírósági szervezetben.

 Mint írták, az ÁSZ elkötelezte magát az integritásalapú közigazgatási kultúra meghonosítása és elterjesztése mellett, és több mint 10 éve kiemelt figyelmet fordít a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépésre. 

Hozzátették: az OBH 2012-ben csatlakozott az Állami Számvevőszék által 2011-ben kezdeményezett nemzeti korrupcióellenes intézményközi összefogáshoz, amelynek tagja az ÁSZ, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, a Belügyminisztérium, az OBH, majd 2016-tól a Magyar Nemzeti Bank és a Közbeszerzési Hatóság is. Az OBH a csatlakozása óta aktív tagja az együttműködésnek - jegyezték meg. 

A tájékoztatás szerint az OBH korrupcióellenes elköteleződését mutatja, hogy a bíróságok minden évben - így 2017-ben is - csatlakoztak az ÁSZ integritásfelméréséhez. A felmérésben való részvétel már önmagában is erősíti az integritástudatosságot - írták. 

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

 

A közlemény szerint az OBH által kidolgozott - például a bírák által elfogadható ajándékokat vagy az egyéb keresőtevékenységet is szabályozó - integritásszabályzat követendő példaként szolgálhat más szervezetek, intézmények számára is. Ezt alátámasztja, hogy az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) 2017. évi jelentéstervezetében kifejezetten üdvözölte az OBH integritási szabályzatának megalkotását - jegyezték meg. 

Kiemelték: az ÁSZ folyamatosan támogatja az Országos Bírósági Hivatalt az integritás erősítésében, ennek érdekében az elmúlt években a számvevőszék vezetői, szakértői számos rendezvényen, belső képzésen osztották meg a számvevőszék tapasztalatait az OBH-val, legutóbb november 23-án a Fővárosi Ítélőtáblán.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • Alkotmánybíróság

    Az Országos Bírósági Hivatal elnöke tavaly utasításban rendelkezett az integritás szabályairól, vagyis a bíróság jogszerű, befolyásmentes, feddhetetlen működéséről, és a bírák ennek megfelelő magatartásáról. Az Alkotmánybíróság alkotmányjogi panasz alapján megvizsgálta, és több ponton alaptörvény-ellenesnek találta az Utasítást, így egyes szövegrészeit megsemmisítette. Az Alaptörvény értelmében a bírák csak a törvénynek vannak alárendelve, vagyis nem csak a törvényhozótól és a végrehajtó hatalomtól, hanem a többi bírótól is függetlennek kell lenniük. Utóbbi kapcsán ki kell zárni az igazgatási befolyásolás lehetőségét. 

  • OBH

    Az OBH elnökének a tudomására jutott, számára nem tetsző ítélet „megtorlására” fogalmilag sincs eszköze. Ugyanígy arra sincs lehetősége, hogy „honorálja” azt a bírót, aki az OBH szemszögéből nézve a bírósági szervezetre „kedvező” döntéseket hoz.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!