Az OBH kiáll a Közigazgatási bíróságok mellett

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) több fontos kérdésben támogatja az Igazságügyi Minisztérium (IM) közigazgatási bíráskodással kapcsolatos törvénytervezetét. A testület közleményében ugyanakkor azt is kiemelte: az eddigi gyakorlat eredményeit, értékeit, mint például az elkülönült munkaügyi szakbíráskodást, meg kell őrizni.

A szaktárca korábbi közleményében azt írta: a kormány célja, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően olyan professzionálisan működő - a Kúria alatt elhelyezkedő - közigazgatási felsőbíróság jöjjön létre, amely a végrehajtó hatalmat kellő hatékonysággal ellenőrizni tudja, és biztosítja a jogbiztonság érdekében az egységes és magas színvonalú joggyakorlatot.

Az OBH a hétfői közleményében mindenekelőtt kiemelte: a közigazgatási bíráskodás Magyarországon jelenleg is létezik, s az elmúlt 25 évben "komoly, rendszerszintű kritika" sem hazai, sem külföldi oldalról nem érte. Sőt, mint kifejtették: a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon az ítélkezés gyorsasága európai uniós összehasonlításban is kiváló.

 

A közlemény szerint az IM júliusban küldte meg az OBH elnökének véleményezésre a közigazgatási bíráskodással kapcsolatos törvény tervezetét. Az OBH elnöke most is a törvényben meghatározott feladatának tett eleget, amikor a bíróságok véleményét beszerezve és összegezve, véleményezte a törvénytervezetet.

Az OBH támogatja például a közigazgatási perjog önálló, a polgári perrendtartástól elkülönülő speciális szabályozásának koncepcióját. Üdvözölték továbbá a Közigazgatási Felsőbíróság létrehozásának gondolatát is, hiszen - mint kifejtették - "a közigazgatási ügyszakban is vannak olyan ügyek, amelyek esetében kiemelt jelentőségüknél, különös bonyolultságuknál fogva indokolt, hogy már első fokon magasabb fórum elé kerülhessenek" - írták. Egyetértettek továbbá a bírák magasabb anyagi elismerésére, az illetmények emelésére vonatkozó elképzelésekkel is. Az ítélkezés színvonalának további emelése minden ügyszakban kiemelt stratégiai cél - olvasható a közleményben.

Az OBH bízik abban, hogy a jogalkotó - ahogy más kérdésekben is már többször - a bírósági szervezet észrevételeit, javaslatait megfontolja - írta a testület, kiemelve: a közös cél a közigazgatási bíráskodás kiváló eredményeinek megőrzése, valamint továbbfejlesztése.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!