CLXXXIV. Wolters Kluwer Budapesti Jogász- és Tudósbál

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Idén először a csaknem 200 éves múltra visszatekintő Budapesti Jogászbál a Jogtár nevével fémjelzett Kiadó, a Wolters Kluwer Kft. támogatásával kerül megrendezésre.

A bál története

A jogászi hivatás éves nagy rendezvénye nagyon távoli időkre nyúlik vissza, az elsőt ugyanis 1832-ben rendezték. A bált kezdettől fogva az ügyészeknek, bíróknak, minisztereknek, államtitkároknak, közjegyzőknek, jegyzőknek, ügyvédeknek, bojtároknak – egyszóval a jogot végzetteknek és jurátusoknak – szánták, ugyanakkor mindig is az állandó vendégek között lehetett találni a gazdasági élet szereplőit, művészeket, politikusokat, a közélet területéről érkező meghívottakat. A szakmaiságon túl a rendezvény kezdettől egy polgári közeg estélye volt, a kapcsolatépítés, rég elfeledett barátokkal való találkozás remek alkalma.

A bál történetében a kontinuitás egyedül 1914-1921 között az első világháború miatt szakadt meg, újraindításához pedig egy európai hírű nemzetközi magánjog tudós, dr. Szászy István neve köthető, aki 1921-ben, a Magyar Királyi Tudományegyetem harmadéves joghallgatójaként újraszervezte a már akkor is nagyhírű bált. Jelentősége – levéltári adatok szerint – talán abban is tetten érhető, hogy hosszú időn át a báli szezon időrendileg első estélye volt, melyhez a naptárat a további báli szervezők igazították. Nem is csoda, hiszen hazánk – az Anna bált (1825) követően – második legrégebbi estélye, a főváros tekintetében pedig az első.  A bál sok területen eltért a többi eseményektől, ezek közt is kiemelten fontos volt a hallgatóság részvétele, így az elsőbálozók jelenléte. Ugyanakkor a vendégek között mindig is képviseltette magát a kor gazdasági életének, kultúrájának és közéletének színe-java, s ezáltal a jogászbál évről-évre egy nagyon színes és multidiszciplináris esemény lehetett.

jogászbál

Bővebb információ a bálról: http://www.budapestijogaszbal.hu/

 

A bálon kerül átadásra a Praesens-díj, mely a saját területükön kiemelkedő eredményeket elért  szakembereket és hallgatókat díjazza.  A nevezési határidő: 2016. február 8. 24:00

Bővebb információ a díjról és a nevezési feltételekről:  http://www.budapestijogaszbal.hu/praesens-dij/

Jogászbál 2

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!