Egészséges táplálkozási kampányra kötelezték a Kométát

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a KOMETA 99 Élelmiszeripari Zrt. (KOMETA) vállalását, amely a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozással összefüggésben weboldal és a fogyasztói tudatosságot növelő kommunikációs kampány elindítását, valamint megfelelési program bevezetését foglalja magában.

A Kométa 2014-ben indított reklámkampányaiban a „Mondjon igent az EGÉSZSÉGRE!”, a „Magas hústartalommal az egészségért” szlogeneket használta illetve készítményeinek ún. mentességére hivatkozott. Ezzel összefüggésben a kereskedelmi kommunikáció azt sugallta, hogy a „mentesség” és az egészség kapcsolata mindenkire egyformán, korlátozás nélkül érvényes-e.

A társaság nem ismerte el a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól 2008. évi XLVIII. törvény rendelkezéseinek megsértését, ennek ellenére komplex, több elemből álló kötelezettségvállalást nyújtott be a versenyhatósághoz. A GVH úgy ítélte meg, hogy a közérdek védelme hatékonyan biztosítható a vállalások elfogadásával, ezért jogsértést nem állapított meg.

A GVH a vállalkozás számára kötelezettségként írta elő, hogy vállalásai alapján

  • hozza létre és tegye elérhetővé a www.helyesentaplalkozom.hu weboldalt, amely tájékoztatást nyújt a fogyasztóknak a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozással összefüggésben az egyes fogyasztói csoportok táplálkozási szükségletei közötti eltérésekről, kitérve a különböző összetevőktől „mentes” termékek fogyasztásakor figyelembe veendő körülményekre az allergiával vagy érzékenységgel (intoleranciával) küzdő fogyasztóknál, és azoknál is, akik ilyen allergiával vagy érzékenységgel nem rendelkeznek;
  • jelenítse meg a fenti weboldalra mutató felhívást a saját, www.kometa.hu honlapjának főoldalán;
  • indítson egy televíziós megjelenést is tartalmazó kommunikációs kampányt a fogyasztói tudatosság növelése, a táplálkozási szükségletek és az élelmiszerválasztás témakörében, mintegy10 millió forint értékben;
  • vegye igénybe széles szakmai körben elfogadott, független dietetikus, szükség szerint gasztrológus szakértők közreműködését a fenti tájékoztatások tartalmának kialakításakor;
  • alakítson ki és kezdjen működtetni egy versenyjogi és fogyasztóvédelmi jogszabályoknak való megfelelési programot, amely alkalmas jövőbeni jogsértések megelőzésére.

A GVH azért döntött a kötelezettségvállalás elfogadása mellett, mert a Kométa már a versenyfelügyeleti eljárás vizsgálati szakában benyújtotta kötelezettségvállalási nyilatkozatát, amely jelentős idő és erőforrás megtakarítását tette lehetővé,  megszüntette a jelen eljárásban kifogásolt gyakorlatát, a vállalás túlmutat a konkrét ügyön, valamint a vizsgált gyakorlattal okozott esetleges kár ellentételezésén, illetve a GVH nem állapított meg a versenyfelügyeleti eljárás szempontjából releváns jogsértést a vállalkozással szemben e döntését megelőző öt évben.

A GVH kiemelte, hogy a kötelezettségvállalási nyilatkozat elbírálásakor elsődleges cél a közérdek hatékony védelmének biztosítása. Kötelezettségvállalással hatékonyabban érhető el, hogy a vállalkozás összhangba hozza magatartását az alkalmazandó jogszabályi rendelkezésekkel, és a döntés egyúttal iránymutatást ad más piaci szereplők számára. A GVH a döntéskor mérlegeli a kötelezettségvállalás elfogadása mellett és ellen szóló körülményeket, figyelemmel az érintett piac sajátosságaira. A GVH álláspontja szerint a jelen ügyben az edukációt a fogyasztók az érintett termékek iránt tapasztalható érdeklődése, de átfogó informáltságuk hiánya indokolja.

(gvh.hu)

Jogászvilág hírlevél

Friss hírek, szakmai cikkek, bírósági döntések, jogszabályfigyelő.

Kéthetente megjelenő hírlevelünkben összefoglaljuk az elmúlt időszak aktuális változásait, válogatunk értékes szakmai tartalmainkból, valamint tájékoztatjuk a legújabb szakirodalmakról, szolgáltatásokról, képzésekről.

Feliratkozás >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!