Egyenlő bánásmód online is

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság elé került ügyben a látássérült fogyasztó a nem tudott új jelszót igényelni a felhasználói fiókjához.

A hatóság eljárását egy súlyosan látássérült kérelmező kezdeményezte, aki a számítógépet ernyőolvasó szoftverrel használja és a bepanaszolt gazdasági társaságnál rendelkezett internet-előfizetéssel. Hiába rögzítette azonban felhasználónevét és jelszavát a cég internetes oldalán, a számlatörténetét nem tudta elérni, minden alkalommal helytelen felhasználónévre vagy jelszóra vonatkozó hibaüzenetet kapott.

A kérelmező a problémával a cég ügyfélszolgálatához fordult. Az ügyfélszolgálaton azt javasolták, hogy kérjen jelszó emlékeztetőt vagy új jelszót. Az új ideiglenes jelszó igényléséhez azonban, a képernyőn látható torzított karakterláncot (CAPTCHA) kellett begépelni. Mivel a karakterlánc ténylegesen képként és nem szöveges karakterként jelent meg a képernyőn, a kérelmező által használt ernyőolvasó szoftver nem tudta azt értelmezni. A kérelmező álláspontja szerint a bepanaszolt gazdasági társaság megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy új ideiglenes jelszó igénylésénél a számlatörténet eléréséhez egy olyan torzított karakterláncot kell begépelni, ami képernyőolvasó szoftver használatával nem lehetséges.

A hatóság tárgyalást tartott, amely során jóváhagyta a felek egyezségét az ügyben. Az egyezségben az eljárás alá vont internetszolgáltató vállalta, hogy 2017. április 30-ig a kérelmező számára is ellenőrizhető módon biztosítja, majd a jövőben fenntartja az általa üzemeltetett összes honlap egyenlő esélyű hozzáférését. Vállalta továbbá az új ideiglenes jelszó igénylésére szolgáló felületen az ideiglenes jelszó igényléséhez szükséges hangfájl magyar nyelvű elhangzásának biztosítását.  

2017. februári döntésével a hatóság az egyezséget jóváhagyta.

(egyenlobanasmod.hu)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • internet

    A Monori Járási Ügyészség kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a fiatal nővel szemben, aki mobiltelefont, X-Box játékkonzolt kínált eladásra az interneten, de miután a vételárat megkapta, semmit nem küldött a közel 100, becsapott vevőnek.

  • börtön

    A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a szegedi férfival szemben, aki egy bútorboltban mutogatta a nemi szervét az ott dolgozó eladóknak.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!