EJEB:rekordszámú ügyet zártak le

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Rekordszámú ügyet sikerült lezárnia tavaly az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB), s ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent a függőben lévő beadványok száma az utóbbi évekhez képest - derült ki a strasbourgi székhelyű bíróság szerdán közzétett éves jelentéséből.

Az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő bírói testületnek 3691 ügyet sikerült tavaly lezárnia, ez számottevő növekedés a 2016-os 2066-hoz és a 2015-ös 1537-hez képest. A függő ügyek száma 7584-re csökkent a korábbi 9941-ről és a csúcsot jelentő, 2012-es 11 099-ről.

Az EJEB arról számolt be, hogy ezen függő ügyek között nagyjából 1400 olyan, nagy jelentőségű eljárás van, amely "fontos strukturális problémákkal" foglalkozik.

A tájékoztatás szerint a növekedés egyebek mellett a szervezeti reformoknak, illetve a nemzeti hatóságokkal folytatott fokozott együttműködésnek köszönhető. 

Mint írták, több országban is jelentős előrelépés történt bizonyos, régóta fennálló kérdésekben, a börtönök túlzsúfoltságában, az elhúzódó jogi eljárásokban és a rendőri túlkapásokban, ugyanakkor fontos kérdések várnak még megoldásra.

A legtöbb új panasz Oroszországból (370), Törökországból (138), Romániából (110) és Ukrajnából (109) érkezett tavaly, míg Magyarországról 61. 

A lezárt ügyek számában toronymagasan Olaszország (2001) vezet, amelyet Magyarország (296), Oroszország (254) és Románia (144) követ.

Az EU-jog alkalmazása

Az Európai Bíróság immár hét évtizedes ítélkezési gyakorlata a tagállami jogalkalmazó számára dzsungelnek tűnhet.

Mikor kell a magyar bíróságnak hivatalból alkalmaznia az uniós jogot?

Melyek a tagállami kártérítési felelősség szabályai?

Melyek az előzetes döntéshozatali kérelem érdemi elbírálásának feltételei?

Könyvünk segít az eligazodásban és választ ad a kérdésekre.

További információ és megrendelés >>

 

Szakértők szerint a lezárt magyar esetek szokásosnál lényegesen magasabb számát az magyarázza, hogy olyan új jogorvoslati eljárásokat vezettek be Magyarországon a börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyekben, amelyek alkalmasak lehetnek a panaszosok sérelmeinek hazai orvoslására.

Oroszország 1689, Törökországnak 1446, Ukrajnának 1156, Romániának pedig 553 függő ügye van. Magyarország esetében ez a szám 205. 

Az orosz állammal szemben 14,5 millió euró kártérítést ítélt meg tavaly a törvényszék, ezt követte Olaszország 12,5 millió euróval, Törökország 11,5 millióval és Szlovákia 5,9 millióval. Magyarországnak nagyjából egymillió eurót kellett kifizetnie kártérítésként 2017-ben.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács 47 országot tömörítő - az Európai Unió intézményrendszerétől teljesen különálló - szervezet, amely elsősorban a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesítése érdekében tevékenykedik. Az EJEB olyan ügyekben járhat el, amelyekben a panaszos már minden jogi lehetőséget kimerített a saját hazájában, és állítása szerint sérelmet szenvedett az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt valamelyik joga.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!