Elmarasztalta Törökországot az EJEB

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden kihirdetett ítélete szerint a török hatóságok jogsértően jártak el két ismert újságíróval szemben, akiket őrizetbe vettek a 2016-os puccskísérletet követően.

A két felperest, Mehmet Altant és Sahin Alpay-t a 2016. július 15-ei puccskísérlet után indult tisztogatások keretében helyezték előzetes letartóztatásba. Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát tette felelőssé az összeesküvésért, a két férfi pedig olyan, a Gülen-mozgalomhoz kötődő sajtóorgánumoknál dolgozott, amelyeket a hatalomátvételi kísérletet követően bezárattak.

Elsőfokú ítéletében az EJEB megállapította, hogy eljárásukkal a hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, illetve a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét, és ezért fejenként 21 500 euró kártérítést és perköltséget ítélt meg a panaszosoknak.

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

 

Törökországban a puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében sok újságírót helyeztek előzetes letartóztatásba, és megannyi sajtóorgánumot bezártak terrorpropaganda vádjával.

A strasbourgi bírák leszögezték: "a kormány bírálatának (...) nem kellene olyan súlyos büntetővádakat maga után vonnia, mint a terrorszervezetben való részvétel".

Altant életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete miatt, Alpay pedig még vár a tárgyalására. A török alkotmánybíróság jogsértésre hivatkozva januárban elrendelte a két bebörtönzött újságíró szabadlábra helyezését, az illetékes török büntető törvényszék azonban úgy döntött, továbbra is fenntartja vizsgálati őrizetüket. Alpay-t végül pénteken házi őrizetbe helyezték.

Az EJEB határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára, de a verdikt egyelőre nem jogerős, még Törökország és a panaszosok is fellebbezhetnek.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • EJEB4

    Az Emberi Jogok Európai Bírósága (a továbbiakban: EJEB) elmarasztalta Görögországot három afgán menekült állampolgár ügyében az Emberi Jogok Európai Egyezmény (a továbbiakban: EJEE) 5. cikkének megsértése miatt. Az ügy lényege, hogy a három kérelmező (a továbbiakban: Kérelmezők), két gyermekkel együtt 2016. március 21-én érkezett Chios szigetére, ahol hotspotban kerültek elhelyezésre. Itt menekültkérelmet nyújtottak be, melyet a görög hatóság három napon belül elutasított és kiutasítási határozatot hozott velük szembe.

  • EJEB4

    Vajon az EJEB meddig tudja hatáskörét megtartani a hiper-nacionalista politikából eredő kihívásokkal szemben?

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!