Elnapolták a Vatileaks-pert

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A vatikáni bíróság határozatlan időre elhalasztotta a Vatileaks-per folytatását.

A korábbi ütemezés szerint a vatikáni bíróságnak a vádlott Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátust és a világi Francesca Immacolata Chaouquit kellett volna meghallgatnia. Mindkettőjüket azzal vádolják, hogy a bizalmas vatikáni dokumentumokat ők juttatták olasz újságírók kezébe.

 "Valda és Chaouqui meghallgatása elmaradt és nem tudjuk, mikor lesz a következő tárgyalás" - nyilatkozta Emiliano Fittipaldi olasz újságíró, akit a Vatikánból kilopott bizalmas dokumentumok közlésével vádolnak. A bíróság ugyanakkor bejelentette, hogy a vádlottak védelme által kért tanúkat meg fogja hallgatni. Közöttük lesz Pietro Parolin szentszéki államtitkár is, akit Francesca Immacolata Chaouqui védelme szólított tanúként. A bíróság elutasította a Lucio Ángel Vallejo Balda védelme által a prelátuson kért pszichológiai vizsgálatot.

II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia

2016. május 11-12. között kerül megrendezés a II. Wolters Kluwer Jogi Konferencia, melynek fő témái között az új Ptk. gyakorlata, valamint az új polgári perrendtartás szerepel.

Előjelentkezési akciónk keretében 2015. december 31-ig 149 990 Ft (+ áfa) helyett 128 990 Ft-ért (+ áfa) jelenkezhet.

Részletes program és jelentkezés >>

A Vatileaks-per november 24-én kezdődött. Akkor a vatikáni bíróság úgy határozott, hogy november 30-tól folyamatos délelőtti és délutáni tárgyalásokat tartanak az első fokú eljárás minél előbbi lezárására. Miután a védelem a rendelkezésére bocsátott szűk idő miatt tiltakozott, a bíróság a december 7-től való folytatás mellett döntött, a mostani újabb halasztásig. Így a per nem esik egybe a Ferenc pápa által meghirdetett szentév keddi megnyitásával. 

A vádlottak közül egyedül a vatikáni állampolgár prelátus van őrizetben november eleje óta a vatikáni bíróság fogdájában. A többiek olasz állampolgárként szabadlábon védekeznek.

A bizalmas dokumentumokat Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi olasz újságíró közölte az októberben megjelent könyveikben. A 2012-es Vatileaks-botrányban is érintett Gianluigi Nuzzi "Via Crucis" és Emiliano Fittipaldi "Avarizia" (Kapzsiság) című könyvében Vatikánváros pénzügyi kimutatásai, számlái szerepelnek. A két újságíró több száz bizalmas dokumentumhoz jutott hozzá, amelynek nagy részét még nem is közölték. Őket bizalmas dokumentumok eltulajdonítása és ezek nyilvánosságra hozatala miatt fogták perbe és a vatikáni büntetőtörvénykönyv értelmében négytől nyolc évig terjedő börtönre ítélhetik őket. Most először fordul elő, hogy a pápai állam ügyészsége újságírók ellen emelt vádat.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!