Emberölésért ítélték el a hanyag kutyatartót

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Nógrád Megyei Főügyészség vádat emelt egy 61 éves nő ellen, akinek kutyája közútra szökve halálos közúti balesetet okozott.

A vádlott karancslapujtői ingatlanán több mint tíz éve tartotta kistermetű keverék kutyáját. Az állatot napközben az udvar elkerített részére nem zárta el, noha többször előfordult, hogy a kutya az udvar nyitva hagyott kapuján kiszökött, ezekről az esetekről a vádlottnak is tudomása volt.

2016. április 26-án 10 óra körül a kutya az ismét nyitva maradt kapun keresztül újra elszökött. Ugyanekkor érkezett motorkerékpárján egy 63 éves férfi a ház előtti úton,  a megengedett 40 km/h sebességgel. Az eb jobb oldalról hirtelen a motor elé futott, a férfi azonnal fékezett, de az ütközést nem tudta elkerülni, a kutyát elütötte, majd az úttestre zuhant.

A baleset következtében a sértett – annak ellenére, hogy bukósisakot is viselt – többek között sorozatos bordatörést és agyzúzódást szenvedett, illetve a jobb oldalán légmell alakult ki. A baleseti sérüléseivel közvetlen okozati összefüggésben, folyamatos kórházi kezelése ellenére a baleset után egy hónappal elhunyt.

A baleset azért következett be, mert a vádlott nem gondoskodott megfelelően arról, hogy kutyája az udvarról ne szökhessen el, s ezzel megszegte a KRESZ azon szabályát, amely szerint állatot az út közelében magánterületen is csak úgy szabad tartani, hogy az útra ne juthasson ki.

A büntetlen előéletű nő ellen a főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat a Balassagyarmati Törvényszéken és a Btk. alapján felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és 157.000,- Ft bűnügyi költség megfizettetésére tett indítványt.

(ugyeszseg.hu)

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!