Formális a jogállam a Maldív Köztársaságban?

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A maldív hatóságok 56 jogász tisztségét függesztették fel, mert aláírtak és megpróbáltak benyújtani egy olyan beadványt a legfelsőbb bírósághoz, amely a jogrendszer tiszteletben tartását kérte.

A petícióban az ellenzéki politikusokkal szemben indított bírósági eljárásokban elkövetett jogsértésekre hivatkoztak. Az igazságügyi minisztérium azonban jogellenesnek minősítette a kezdeményezést, mivel az álláspontjuk szerint az igazságszolgáltatási rendszer befolyásolására irányul és jogszerűtlenül akarja megváltoztatni a bírósági eljárásokat és előírásokat.

A felfüggesztés a Maldív köztársaságban praktizáló jogászok egyharmadát érinti. Az igazságügyi minisztérium azonban nem biztosított semmilyen jogorvoslati lehetőséget a döntéssel szemben. A korábbi igazságügy-miniszter ellenezte a jogászok felfüggesztését.

A maldív jogállam folyamatos leépülése látványos az elmúlt években, mióta az ország új elnöke hivatalba lépett. Először a politikai menekülteket érintette hátrányosan, amikor a hangos ellenállás ellenére mégis életbe léptette a rágalmazás büntetőjogi szankcionálását. Ennek értelmében bírsággal és börtönbüntetéssel sújtható a cselekmény elkövetője. Az ENSZ szólásszabadságért felelős jelentéstevője David Kaye figyelmeztető jelentésben foglalt állás a maldív parlament által elfogadott törvénnyel szemben.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa tiltakozását fejezte ki, amikor a maldív legfelsőbb bíróság vád alá helyezte a maldív emberi jogi bizottság öt tagját.

2014 februárjában az ENSZ bírák és jogászok függetlenségét vizsgáló jelentéstevője azt állapította meg, hogy a bírák és a jogászok nem tekinthetők teljesen függetlennek a külső befolyástól és felhívta az ország vezetését a hatalmi ágak elválasztásának betartására. A jelentéstevő elsősorban a törvényhozás és az igazságszolgáltatás összefonódását állapította meg.

2013-ban pedig a legfelsőbb bíróság függesztette fel harmadszorra az elnökválasztást.

(jurist.org)

 

 

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!