Gyermekközpontú igazságszolgáltatás

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Program célja egy olyan igazságszolgáltatási rendszer kialakítása, amely a lehető legmagasabb szinten biztosítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését, valamint elsődleges szempontként juttatja érvényre a részvételükkel folyó vagy őket érintő minden ügyben a gyermekek – mindenekfelett álló – érdekét. 

Az ENSZ 1994-ben május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánította. A családjogot, valamint a gyermekek jogainak érvényesülését a bírósági szervezet is kiemelten kezeli. Magyarország Kormánya 2012-ben meghirdette a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás évét, amelyhez kapcsolódva az OBH munkacsoportot és országos programot hozott létre. 

A gyermekközpontú igazságszolgáltatás olyan igazságszolgáltatási rendszer, amely az elérhető legmagasabb szinten biztosítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését, elsődleges szempontként juttatja érvényre a részvételükkel folyó, vagy őket érintő minden ügyben a gyermekek mindenekfelett álló érdekeit.

Az OBH segítséget nyújt a gyermekek jogainak érvényesítéséhez, a bírósággal kapcsolatos kérdéseiket megválaszolja, illetve tanácsot ad, hogy mi a teendő, ha a gyermek bármilyen minőségében – akár terheltként (elsősorban vádlottként), a bűncselekmény sértettjeként, tanúként vagy érdekelként - kapcsolatba kerül a bírósággal.

A program célja, hogy mindazok a bírák, akik az eljárásuk során gyermekekkel kerülnek kapcsolatba, a megfelelő bánásmóddal, érzékenységgel kezeljék őket, legyen szó családjogi vagy akár büntetőperről. A gyermekközpontú igazságszolgáltatásban ezért kiemelt jelentősége van a bírák képzésének. A Magyar Igazságügyi Akadémián családjogi képzéseken, szakmai napokon és nemzetközi családjoggal kapcsolatos eseményeken is részt vehettek a bírák az elmúlt években. 

2015-ben indult a bírák családjogi képzését érintő pilot program, ami családjoggal, anyagi joggal és eljárásjoggal foglalkozott. A tréningeken pszichológusok, gyermekjogi szakértők is tartottak előadásokat egyebek mellett a gyermekek meghallgatásáról, a partnerkapcsolati, a családon belüli erőszakról, valamint a tárgyalótermi konfliktuskezelésről. A pilot programot követően megvalósult az országos családjogi képzés, ahol minden családjoggal foglalkozó bíró egységes képzésben részesült. A négynapos tréningből két nap anyagi és eljárásjogi kérdésekkel foglalkozott, két nap pedig főként a gyermek meghallgatásra, a gyermekjogokra, a bírói kommunikációra és a szupervízióra helyezte a hangsúlyt. Ez utóbbi érzékenyítő képzéseket pszichológus szakértők és gyermekjogi szakértők oktatták. A 2017. október végén befejeződött képzés kötelező volt a családjogot tárgyaló bírák számára. 

A képzések mellett a gyermekmeghallgató szobák kialakítása is a gyermekközpontú igazságszolgáltatás megvalósítását célozzák. Ma Magyarországon több mint 50 gyermekmeghallgató szoba van, ahol kellemes, barátságos körülmények között hallgatják meg a nyomozási bírók vagy a családjogi bírák a gyermekeket.  

(birosag.hu)

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!