Hamarosan új bírói pályázatok jönnek

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az új bírákat pályázat útján választják ki. A pályázati folyamatokban különös jelentősége van az objektív szempontoknak, a bírói tanácsok a pontozásos rangsorban értékelik például a pályázó tudományos tevékenységét vagy joggyakorlati idejét.
 

Jelentős változások várhatók 2018 januárjától a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás területén. Jelenleg húsz közigazgatási és munkaügyi bíróság működik, amelyből nyolc kiemelt, regionális szerephez jut, a fellebbvitel pedig a megyék helyett a fővárosban összpontosul majd. A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény (Kp.) hatálybalépésével a 193 közigazgatási és munkaügyi bíró mellé – előzetes becslés alapján – több lépcsőben, jövő novemberig további csaknem kétszáz bírót kell kinevezni.
Az első ütemben, 2017. szeptember 15-éig összesen 45 bírói álláspályázatot hirdettek meg, 26-ot a regionális illetékességű közigazgatási és munkaügyi bíróságokon, 19-et a Fővárosi Törvényszéken.

A 45 bírói álláspályázatra összesen 214 pályázó jelentkezett, akik összesen 1022 pályázatot nyújtottak be. A regionális illetékességű közigazgatási és munkaügyi bíróságokra kiírt álláshelyekre 173-an, a Fővárosi Törvényszéken kiírt álláshelyekre 41-en pályáztak. A pályázók csaknem egyharmada bírósági gyakorlattal nem, ám komoly közigazgatási tapasztalattal rendelkezett.

Regionális Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságok

Hogy kiből lehet bíró, azt a jogszabályok rögzítik. A kiválasztási folyamat (folyamatábra 1., folyamatábra 2.) hosszadalmas, a jelöltet bírói testületek is meghallgatják, és szakmai múltját, kompetenciáit is értékelik. A bonyolult pályázati folyamatokban különös jelentősége van az objektív szempontoknak, a bírói tanácsok a pontozásos rangsorban értékelik például a pályázó tudományos tevékenységét vagy joggyakorlati idejét.

Hamarosan a következő pályázatok is megjelennek a Bírósági Közlönyben, a második ütemben összesen előreláthatólag 29 álláshelyet hirdetnek meg, melyre 2018. január 20-ig lehet pályázni. Ezek elbírálása során már új szempontok is érvényesülnek, mert a jogalkotó - részben a bírói kar felvetéseinek megfelelően - módosította a bírói álláspályázatok elbírálásáról szóló rendeletet. A módosított jogszabály alapvetően a nagyobb közigazgatási tapasztalattal rendelkezők számára biztosítja azt, hogy a szakmai múlt egyenlő elismerésével pályázzanak.

(birosag.hu)

Csak mondja ki hangosan gondolatait és

kész a jogi dokumentum!

 Több, mint 100 millió szóból álló jogi szakszótár, 95%-os beszédfelismerés, tanítható rendszer.

A Globalspeech beszédleíró szoftver ismeri és érti is a jogi szaknyelvet.

Tudjon meg többet a szoftverről >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!