Handó: a tempó a legnagyobb kihívás

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke megtartotta a 2016-os évről szóló beszámolóját az Országgyűlésben. Az OBH elnökének beszámolója szerint a legnagyobb kihívást a jogszabályalkotás tempója jelenti a hivatal számára. 

Az OBH elnöke elmondta, évente másfél millió ügy érkezik a bíróságokhoz, így több millió emberrel kerülnek kapcsolatban. Szerinte az új eljárási kódexek alkalmazása, az elektronikus ügyintézés mellett a legnagyobb kihívást a jogszabályalkotás tempója jelenti számukra. Csak 2016-ban 159 törvény, 501 kormányrendelet és számos miniszteri rendelet született - jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy 11 ezer dolgozó fogadja az ügyfeleket 185 épületben és 2018-ban már 118 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodnak.

Handó Tünde szerint a jó igazságszolgáltatást lehet mérni az ítélkezés gyorsaságával. 2016-ban több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett a bíróságokra - mutatott rá, hozzátéve, 2015 végéhez képest 10 százalékkal kevesebb volt a folyamatban lévő ügy. 

Az OBH elnöke szerint az ítélkezés minőségének javulását az jelzi, hogy a járásbírósági civilisztikai ügyekben az ítéletek 92 százalék első fokon jogerőre emelkedik. A fellebbezett ügyeknek 8,6 százaléka az, amelyet a törvényszék hatályon kívül helyez - közölte.

Kiemelte, hogy a dömpingügyekben is képesek a bíróságok helyt állni, példaként azt említette, hogy 2016 februárjában a Szegedi Járásbíróságra egy nap alatt 105 határzáras ügy érkezett.    

Handó Tünde beszámolt arról is, hogy nemzetközi összehasonlításban is "jól teljesít a magyar igazságszolgáltatás". Az Európai Bizottság 2017-es igazságügyi eredménytáblája szerint a közigazgatási perek intézése Magyarországon a második leggyorsabb - mondta.

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére! Változáskor a Jogtár felületén vagy egyéni beállítás esetén e-mail útján értesítést kap.

További információ >>

 

Az OBH elnöke sorsfordítónak értékelte 2016-ot az illetményhelyzettel kapcsolatban. Úgy fogalmazott, míg az elmúlt években komoly pénzeket kaptak az infrastruktúra-fejlesztésre, az illetményrendezésben voltak elmaradások; az igazságügyi alkalmazottak fizetése még belföldön sem volt versenyképes.

Hozzátette: 2016-ban az igazságügyi alkalmazottak illetménye 12 év után elmozdulhatott a holtpontról, átlagosan 30 százalékos emelést kaptak a dolgozók. Elmondta, a bírók fizetése 2016 októberétől emelkedik három lépcsőben összesen 16 százalékkal.

Handó Tünde szólt a bírói kinevezésekről is: 2012-16 között 706 bírói pályázatot írtak ki, ebből 649 volt eredményes, 604 esetben a bírói tanács rangsorának megfelelő volt a döntés. A 45 esetben volt eltérés, ehhez a bírói tanács hozzájárult - mondta.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!