Handó: élmezőnyben a magyarok

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A magyar igazságszolgáltatás Európa élmezőnyéhez tartozik, az országos ügyforgalmi adatok javulnak - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságában hétfőn, ahol 2016 első félévéről szóló beszámolóját vitatták meg. 

Handó Tünde közölte: a közigazgatási ügyszakban Magyarország az ügyhátralékot és az eljárások időtartamát tekintve is a második legjobb az Európai Bizottság igazságügyi eredménytáblája szerint.

Évente mintegy másfél millió ügy érkezik a magyar bíróságokra. Míg 1997 és 2012 között, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács igazgatása idején súlyos területi egyenlőtlenségek, akár hétszeres különbségek is voltak a munkaterhekben az ország egyes bíróságai között, addig 2013-tól az OBH igazgatása alatt ezeket a különbségeket sikerült felszámolni. Így pedig a bírósághoz hozzáférés is kiegyenlítődött - fejtette ki az elnök.

Az elmúlt fél évtizedben jelentősen, mintegy 25 százalékkal nőtt a bíróságok költségvetése, idén januártól 10 százalékkal emelkedtek a bírói illetmények. A bírósági beruházásokat tekintve pedig ezek az évek csak a kiegyezést követő aranykorhoz hasonlíthatók - fogalmazott.

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére! Változáskor a Jogtár felületén vagy egyéni beállítás esetén e-mail útján értesítést kap.

További információ >>

 

A jövő évre tervezett 5 százalékos bíróiilletmény-emelésről ugyanakkor Handó Tünde azt mondta: 5+10 százalékos mértéket javasol, tekintettel arra, hogy az igazságügyi alkalmazottak illetményemelésével feszültségek alakulhatnak ki a szervezetben.

A bírósági vezetők kinevezésének gyakorlatáról szólva Handó Tünde rámutatott: a 749 bírósági vezetői poszt közül 117 betöltése tartozik az OBH elnökének hatáskörében. Hozzátette, a helyi ügyekért a helyi vezetők felelnek, az OBH elnökének felelőssége, hogy olyan vezetőket nevezzen ki, akik képesek megoldani a problémákat.

Az igazságügyi bizottság kormánypárti többsége támogatta az OBH elnökének beszámolóját.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!