Handó: évszázados problémákat sikerült megoldani

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A szemléletváltozás és az új munkaszervezési módszerek eredményesek voltak az OBH elnöke szerint.

Évszázados problémákat sikerült megoldani a főváros bíróságain - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Handó Tünde közölte: a Főváros Törvényszék néhány éve még az ország legnehezebb helyzetben lévő bírósága volt, az eljárások időszerűségének mutatói mélyen az országos átlag alatt maradtak, "sok ügy sokáig tartott". 

A szemléletváltozás, a jogszabály-módosítások, a létszám-átcsoportosítások és -fejlesztések, az új munkaszervezési módszerek azonban eredményesek voltak, a Fővárosi Törvényszéknek sikerült felzárkóznia, és ennek köszönhetően jelentősen csökkentek az ügyfelek bírósághoz való hozzáférésének területi egyenlőtlenségei - tette hozzá az OBH elnöke.

Az országos eredményeket sorolva elmondta, hogy a 2015-ös adatokhoz képest a törvényszéki elsőfokú eljárásokat tekintve 2016-ra 15 százalékkal csökkent az egy éven túli ügyek száma, és ennél is nagyobb mértékben a két éven túliaké. A fővárosban pedig a törvényszéki elsőfokú büntetőügyeket vizsgálva 29 százalékos a 2 éven túl húzódó ügyek számának csökkenése.

Az ügyfelek elégedettségét jelzi fellebbezési hajlandóságuk, az tehát, hogy milyen arányban emelkednek jogerőre első fokon az ítéletek. Országosan a büntetőügyeket vizsgálva ez az arány csaknem 80 százalék, a polgári ügyszakban pedig több mint 90 százalék - közölte a hivatal vezetője.

Kitért arra, a bírói munka szakmaiságát jelzi, hogy a másodfokú bíróságok milyen arányban helyezik hatályon kívül az elsőfokú döntéseket és utasítanak új eljárásra például megalapozatlanság vagy törvénysértés miatt. Országosan ez az arány 8,6 százalék, a fővárosban pedig még ennél jobb: 7 százalék. 

A nemzetközi összehasonlítások is kedvezőek, az EU igazságügyi eredménytábláján a 28 tagállam közül Magyarország a különböző mutatókat tekintve a 2-5. helyen áll - ismertette Handó Tünde.

Az országos bírósági igazgatás vezetője ugyanakkor a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón arra is felhívta a figyelmet: a bíróságok munkájának megítélése az egyedi ügyeken múlik, ezek gyors és szakszerű elintézéshez pedig a helyi bírósági vezetés nagyban hozzá tud járulni a munkafeltételek javításával, erőforrások átcsoportosításával. 

Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a teljes, országos ügyérkezés 30 százaléka a fővárosban van, tavaly 419 ezer akta érkezett a bíróságokra, ugyanakkor 425 ezret fejeztek be. A hátralék fél évtizede folyamatosan csökken, 2012 végén még 129 ezer ügy maradt folyamatban, tavaly már 21 ezerrel kevesebb, 108 ezer.

[htmlbox wkjk]

 

Tavaly nyár óta bizonyos feltételek fennállása esetén bizonyos ügytípusokban kötelező az elektronikus eljárás igénybevétele, 2016 második félévében már több mint 30 ezer irat érkezett a Fővárosi Törvényszékre ilyen formában.

A peres eljárásokat figyelembe véve kerületi bírósági szinten a büntetőügyek 74, a polgári ügyek 88, a gazdasági ügyek 84, a közigazgatási ügyek 89, a munkaügyi perek 78, a szabálysértési ügyek csaknem 100 százaléka egy éven belül befejeződik. Két éven túl húzódó ügyekből 2012-ben még több mint 5700 volt a fővárosban, 2016 végén azonban már csak mintegy 3100.

Jelentősen javult az ítélkezés szakmai színvonalát jelző hatályon kívül helyezések, az eljárások megismétlésének aránya, már szinte minden ügyszakban 10 százalék alatt van, a büntetőügyeknél pedig még a 6 százalékot sem éri el. Az egy bíró kezén egyszerre folyamatban lévő ügyek száma is jelentősen csökkent az elmúlt időszakban - fűzte hozzá a törvényszék elnöke.

Simon Levente bíró, az Országos Bírói Tanács soros elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a testület ajánlást fogadott el a bírókiválasztás rendszerének javítása, igazságosabbá tétele érdekében.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!