Hatékonyabban működik a Fővárosi Törvényszék

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Tavaly javult a Fővárosi Törvényszék hatékonysága, időszerűségi mutatói és csökkent a hátralék - közölte a törvényszék hétfőn a helyi összbírói értekezlet kapcsán.

A közleményben kiemelték: a Fővárosi Törvényszék meghatározó a magyarországi igazságszolgáltatás rendszerében, tavaly az összes ügy 28,3 százaléka Budapesten összpontosult. Ez az arány egyes ügyszakokban, például az elsőfokú, gazdasági nemperes ügyek esetében a 40 százalékot is meghaladja, elsősorban a cégügyek miatt.

Mindeközben megállt az ügyhátralék képződése és javult az időszerűség, bár tavaly számos olyan nehézség is mutatkozott, amely a kiemelten hosszú peres ügyek gyorsabb feldolgozását akadályozta. Így például az új polgári perrendtartás életbelépése miatt a bíráknak képzéseken kellett részt venniük.

Hozzátették, az ítélkezés megalapozottságát jelzi, hogy a határozatok jelentős része fellebbezések hiányában első fokon jogerőre emelkedhetett.

A Fővárosi Törvényszék engedélyezett bírói létszáma a 2016 végi 770-ről a múlt év végére 805-re emelkedett, összefüggésben a közigazgatási bíráskodás szervezeti átalakulásával.

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

A bevételek kedvező alakulása lehetővé tette, hogy részben jutalmazás formájában, részben a fejlesztések és a beruházások területén a megtakarításokból többletfinanszírozást nyújtson az intézmény.

A Fővárosi Törvényszék működése és gazdálkodása tavaly is ésszerű, kontrollált és törvényes volt - írták.

Kitértek arra: az ítélkezés mellett a tudatosan szervezett ügyfélkapcsolati munkának is köszönhetően a 2017-ben ügyfél-elégedettségi kérdőívet kitöltők 94 százaléka minősítette kiválónak, illetve jónak a Fővárosi Törvényszék működését.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • bíróság

    A miskolci bírák 2017-ben is időszerűen és megalapozottan ítélkeztek, a befejezett ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek arányát - az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese beszélt erről a Miskolci Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 

  • Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke (forrás: richpoi.com)

    Jelentősen csökkent a folyamatban lévő ügyek száma, javult az ítélkezés minősége, és kedvezőek az elektronikus eljárások első tapasztalatai a Fővárosi Törvényszéken - mondta Fazekas Sándor, a törvényszék elnöke a múlt évet értékelő sajtótájékoztatóján kedden Budapesten. 

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!