Házi őrizetben marad M. Richárd

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A másodfokú bíróság felemelte az M. Richárddal szemben kiszabott rendbírságot, de házi őrizetben maradhat - derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.

A Fővárosi Törvényszék 2018. március 7-én megváltoztatta a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt M. Richárd gyanúsított ellen indult büntetőügyben február 24-én kihirdetett elsőfokú határozatot, és 200.000 forintra felemelte a kiszabott rendbírság összegét.

A gyanúsított továbbra is házi őrizetben maradt. A bíróság a gyanúsított házi őrizetét ideiglenesen feloldotta és engedélyezte, hogy részt vegyen 2018. február 22-én 9.30-tól 13.30-ig egy előjegyzett orvosi kontroll vizsgálaton. A bíróság figyelmeztette őt arra, hogy a kórházat a legrövidebb úton közelítheti meg, ott csak a szükséges ideig tartózkodhat, majd a házi őrizet helyére azonnal vissza kell térnie. Felhívta a figyelmét arra is, hogy az engedély kereteinek túllépésével megszegi a házi őrizet szabályait, aminek jogszabályban meghatározott következményei vannak. Az engedélyezett időben a gyanúsított elment a kórházi vizsgálatra, majd a hazafelé úton bement egy bevásárlóközpont éttermébe, ahol ismerősökkel találkozott. Ezzel megszegte a házi őrizet szabályait, ezért aznap 12.45-kor őrizetbe került.

A Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélyére hivatkozással indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését. A védő az ügyészi indítvány elutasítását, illetve a házi őrizet megszegése miatt rendbírság kiszabását indítványozta. Véleménye szerint a gyanúsított betartotta az útvonalat és haza érhetett volna az engedélyben előírt időpontig, ha nem veszik őrizetbe. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyanúsított azzal, hogy a kórházból nem egyenesen hazament, hanem útközben bement egy étterembe, megszegte a házi őrizetet ideiglenesen feloldó bírói engedély kereteit. A bíróság a szabályszegést azonban nem tartotta olyan súlyos fokúnak, ami indokolta volna a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, hanem 50.000 forint rendbírságot szabott ki vele szemben.

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

A másodfokú bíróság álláspontja szerint is a fokozatosság elve alapján, a házi őrizet szabályait először megszegő gyanúsítottal szemben nem indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatás elrendelése, hanem elég a rendbírság kiszabása. De a másodfokú bíróság a gyanúsított büntetett előéletére és a szabályszegés jellegére tekintettel úgy ítélte meg, hogy a kiszabott rendbírság összege enyhe, ezért azt felemelte 200.000 forintra. A gyanúsított továbbra is házi őrizetben maradt. A végzés jogerős.

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • bilincs

    A Fővárosi Törvényszék, jogerősen három hónappal meghosszabbította M. Richárdnak, a Dózsa György úti halálos baleset gyanúsítottjának házi őrizetét és ellenőrzését nyomkövetővel - tájékoztatta a törvényszék sajtóosztálya hétfőn az MTI-t.

  • bíróság, kalapács

    A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a Dózsa György úti halálos baleset gyanúsítottjának házi őrizetét.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!