Intézkedett az AB döntése nyomán az OBH

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A bírósági vezetők megtették a szükséges igazgatási intézkedéseket - közölte az Országos Bírósági Hivatal.

Az Alkotmánybíróság (AB) döntése alapján most már nem csupán az a bíró nem járhat el a vádemelés után, aki ugyanazon ügyben korábban nyomozási bíróként vett részt, vagy az előzetes letartóztatás egy éven túli meghosszabbításáról döntött, hanem azon másodfokú bírák is kizártak az ügy további intézéséből, akik az előbbi döntések ellen bejelentett fellebbezések tekintetében másodfokon eljártak. 
 
A nyomozási bíró a büntetőeljárásban a vádirat benyújtása előtt a bíróság feladatait látja el. Ebből fakadóan dönt például az egyes kényszerintézkedésekről (előzetes letartóztatás, házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom), bizonyítást folytat le (14. év alatti tanú kihallgatása).
 

 


Az eljárási törvény felsorolja azokat az eseteket, amikor az ügyelosztási rend szerint kijelölt bíró helyett, azaz a „kizárt” bíró helyett más bíró jár el az ügyben. Az AB mostani döntése nyomán a bíróságok vezetőinek haladéktalanul számba kellett vennie azokat a folyamatban lévő ügyeket, amelyekben az új értelmezés szerint „kizárt” bíró járt el. 
 
Ezt követően a bírósági vezetők megtették a szükséges igazgatási intézkedéseket, így az ügyek átosztásával, a bírák kirendelésével, illetve - más törvényszék vagy ítélőtábla kijelölése érdekében - felsőbb bírósághoz történő felterjesztéssel éltek.
 
Az AB döntés joggyakorlatot érintő kérdéseinek tisztázása első sorban a Kúria hatáskörébe tartozik. 
 
Mivel az AB döntése folytán jogszabály-módosításra is szükség lehet, az Országos Bírósági Hivatal már az Igazságügyi Minisztériummal is egyeztetésbe kezdett, jelezve az értelmezési nehézségeket és egyúttal jogszabály-módosítási javaslatot fogalmazott meg.
 
A bírósági vezetők mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ügyfelek törvényes bíróhoz való joga ne csorbuljon és az ügyek átosztása ne okozzon indokolatlan késedelmet. Az ügyfelek további tájékoztatásáról az egyes törvényszékek gondoskodnak.
 
Az utóbbi években több, a fentiekhez hasonló kihívás is érte a bírósági szervezetet. Így egyes élethelyzetek, jogszabályváltozások több esetben is megnövelték a bíróságokra érkező ügyek számát. A bírósági szervezet célja mindig az volt, hogy az ügyfelek kiszolgálása magas színvonalú legyen az olyan dömpingügyek mellett is, mint például a migrációs ügyek vagy a devizahiteles perek. 
 
A „szolgáltató bíróság” küldetése a hatékony és időszerű ítélkezés biztosítása, melynek a bírósági szervezet ezúttal is eleget tesz.
 

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!