Jogsértő a brit arcfelismerő kamerák használata

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A dél-walesi és a londoni rendőrséget ellen is pert indítottak, mert automatikus arcfelismerő rendszerrel ellátott kamerákat alkalmazva végzik a közterületek megfigyelését. A pert arra hivatkozással indították meg, hogy az eszközök használata nincs megfelelően szabályozva, illetve sérti a személyiségi jogokat is. 

A pereket a Liberty (Szabadság) és a Big Brother Watch (A Nagy Testvér Figyelő) civil szervezetek kezdeményezték, akik már korábban is felléptek a személyiségi jogok védelmében. Többek között a Notting Hill karneválon alkalmazott biometrikus azonosítórendszer ellen tüntettek.

A Liberty egy dél-walesi férfi ügyében indított pert, aki jelezte a rendőrség vezetőjének, hogy egyszer egy békés tüntetésen, egyszer pedig vásárlás alkalmával azonosították a rendszer segítségével.

A féri szerint „minden állampolgár szisztematikus megfigyelésével a személyiségi jogaink jelentéktelenné válnak. Az emberek alkalmazkodnak majd és meg fogják változtatni a mindennapi viselkedésüket, nem merik majd kifejezni magukat és véleményüket, azaz kevésbé leszünk szabadok.  Ez elfogadhatatlan. A cardiffi rendőrség bármilyen figyelmeztető jelzés vagy a rendszer működésének magyarázata nélkül használja a rendszert az egész városban és lehetőségünk sincs annak elkerülésére. A tüntetők és a bevásárlók ellen is bevetik azt.”

A dél-walesi rendőrség 2017 óta rendszeresen használja az arcfelismerővel ellátott kamerákat, annak ellenére, hogy már bebizonyosodott, hogy a rendszer nem működik megfelelően. A Cardiffban tavaly megrendezett Bajnokok Ligája döntőn az arcfelismerő szoftver, tévesen 2.200 embert lehetséges bűnelkövetőként azonosított. 

General Data Protection Regulation -

texts, commentaries and practical guidelines

Az új általános adatédelmi rendelet értelmében a kötelezettségek megsértése esetén akár 20 millió eurós bírság is kiszabható.

Angol nyelvű kommentárunk hasznos segítséget nyújt a felkészüléshez és segít a rendelet nehéz nyelvezetének feldolgozásában. 

Megrendelés >>

Az eset után a rendőrség szóvivője arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy „az arcfelismerő rendszerek azonos működési elven alapulnak. A falspozitív eredmények a technológia fejlesztésekkel kiküszöbölhetőek, ezért a pontosság növelése érdekében dolgoznak a rendszer továbbfejlesztésén.”

A Liberty jogi munkatársa elmondta: „A rendszer titkos bevezetésével a rendőrség kijátssza a demokratikus ellenőrzést, az azonosított személyeket hárányosan megkülönbözteti és semmibe veszi a személyes adatok védelméhez és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogokat.”

A szervezet szerint az arcfelismerő szoftver az érintettek biometrikus adatait hozzájárulásuk nélkül gyűjti és kezeli, illetve jelentősen téved a nők és a kisebbségekhez tartozók azonosításakor és az alkalmazása az adatvédelmi jogszabályokba ütközik.

A Big Brother Watch pedig egy zöldpárti képviselő perébe szállt be, aki jelezte a belügyminiszternek és a londoni rendőrség vezetőjének, hogy fejezzék be a veszélyes rendszer használatát. A képviselő levelében kifejtette, hogy akár a felsőbíróságig is képes elvinni az ügyet.

A zöldpárti képviselő aggodalmát fejezte ki, amiért parlamenti képviselőként szerepel egy megfigyelési listán. A róla szóló adatokat a rendőrség nemzeti belföldi radikálisokat megfigyelő egysége tárolja. 

A képviselő kételkedett abban, hogy a kamerák hatására a demokratikus jogait jobban tudja érvényesíteni. Éppen ellenkezőleg a rendszer alkalmazásának nincs megfelelő jogalapja és sérti a polgári jogokat és szabadságokat.

Az EU-jog alkalmazása

Az Európai Bíróság immár hét évtizedes ítélkezési gyakorlata a tagállami jogalkalmazó számára dzsungelnek tűnhet.

Mikor kell a magyar bíróságnak hivatalból alkalmaznia az uniós jogot?

Melyek a tagállami kártérítési felelősség szabályai?

Melyek az előzetes döntéshozatali kérelem érdemi elbírálásának feltételei?

Könyvünk segít az eligazodásban és választ ad a kérdésekre.

További információ és megrendelés >>

A Big Brother Watch igazgatója szerint: „Az arcfelismerő kamerák alkalmazása súlyosan önkényes, pontatlan és az állampolgárokat tulajdonképpen sétáló személyi igazolványokként kezeli. Rémisztő, hogy ezekkel a kamerákkal Kínához hasonlóan azonosítási pontokat hoznak létre, amellyel az állampolgárok mozgása és tevékenysége követhető.”

A Big Brother Watch ügyvédje úgy fogalmazott, hogy „a kamerák alkalmazására sem jogi szabályozás, sem kötelező gyakorlat nincsen, bizonytalan, hogy hol és mikor alkalmazzák a rendszert, a nyilvánosságot nem tájékoztatják, ellenőrzést senki nem gyakorol a rendszer üzemeltetése felett, a rögzített felvételeket jogellenesen tárolják, ezért a rendszer működtetését azonnal be kell szüntetni.

A belügyminisztérium szerint jogszerűen alkalmazzák a biometrikus azonosítási rendszert a bűnelkövetők megfigyelésére és tiszteletben tartják az állampolgárok személyiségi jogait. A panaszok hatására szervezeti változásokat léptettek életbe a rendőrségnél, felállítottak egy felügyelőbizottságot, amely egy biometrikus adatkezelési szakértőből, megfigyelőrendszer szakértőből, információbiztonsági szakértőből és a rendőrség képviselőiből áll.

A kormány pedig még a hónapban biometrikus stratégiát tesz majd közzé.

(theguardian.com)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!