Kártérítést követelt az ügyészség a sértettnek

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Pest Megyei Főügyészség egy hajléktalan nő érdekében indított kártérítési pert. Az ügyészség a csalás miatt elvesztett összeg visszafizetése iránt lépett fel a bíróságon a bűncselekmény károsultja mellett.

A sértett a Pest megyei Sződön található házára adásvételi szerződést kötött egy férfival. A szerződésbe vételárként nem az az összeg került, amiben előzőleg megállapodtak, hanem annak a fele, 500 000 forint. A ingatlan a szerződésbe írt összegnek több mint tízszeresét érte. A nő végül csak a szerződésben szereplő összeget kapta meg a férfitól.

A nő csalás miatt feljelentette a férfit. A férfi bűnösségét korábban csalás bűntettében a büntetőügyben eljárt bíróság jogerős ítéletében már 2011-ben megállapította. A sértett viszont a vételár különbözetet a mai napig nem kapta meg a bűncselekmény elkövetőjétől.

A Pest Megyei Főügyészség a sértett jogainak védelmében keresetet nyújtott be a Váci Járásbíróságra, amelyben indítványozta, hogy a bíróság kötelezze a bűncselekmény elkövetőjét kártérítés és az eltelt idő óta felhalmozódott kamatok megfizetésére.

A Váci Járásbíróság elsőfokú – nem jogerős – ítéletében az ügyész keresetének helyt adott, és a sértett javára a vételár különbözet és törvényes kamatai együttes összegének megfelelő kártérítést ítélt meg.

(ugyeszseg.hu)

Magyarázat a kártérítési joghoz

A kötet ismerteti a kártérítési jog Ptk.-beli alapjait, és az egyes ágazati jogszabályokban fellelhető kártérítési jogi tárgyú jogszabályi rendelkezéseket, részletesen kitérve annak bírósági gyakorlatára és az európai kártérítési jogra is.

Megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!