Középtávú intézményi stratégiát készített a Kúria

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Elkészült a Kúria középtávú intézményi stratégiája, amely megfogalmazza a bírósági rendszerrel és a legfelsőbb ítélkezési fórummal szembeni elvárásokat, valamint foglalkozik azzal az igénnyel, hogy a Kúria korszerűbb, hatékonyabb munkamódszereket alkalmazva biztosítsa a jogegységet.

Darák Péter, a Kúria elnöke a stratégiát bemutató sajtóbeszélgetésen azt mondta: hosszú idő után ez az első "őszinte, világos és egyszerű beszéd" a legfelsőbb ítélkezési fórum állapotáról és céljairól. Kiemelte, hogy mindenki elsősorban stabilitást, állandóságot vár a bíróságtól, azt, hogy garantálja az állami élet és a jogrendszer kiszámíthatóságát.

A stratégiában stabilitás és a változásra való képesség kiegyensúlyozott viszonyát is hangsúlyozni kívánják - mondta, majd szólt arról is, hogy a "fellebbezési bírósági felfogás" helyébe a "jogegységet biztosító bíróság képének" kell kerülnie.

Szerinte mindeddig nem nézett szembe a legfelsőbb ítélkezési fórum azzal a változással, amely az ítélőtáblák tíz évvel ezelőtti felállításával következett be. A Kúria mostani szervezeti felépítése és munkastílusa még mindig a fellebbezési bírósági stílust idézi, holott ezt a feladatot már hosszú idő óta az ítélőtáblák látják el - mondta.

Darák Péter úgy látja, hogy a jogegység biztosítása a mai változó világban "hihetetlen kihívásokat" jelent. A legjelentősebb változás, amivel a Kúriának szembe kell néznie, az a többszintű alapjogvédelmi rendszer, amelynek része az Alkotmánybíróság, a strasbourgi emberi jogi bíróság, az Európai Unió joganyaga, valamint az azt érvényesítő luxembourgi bíróság. "Egy ilyen összefüggésrendszerben kell megalkotni azokat az ítélkezést a mindennapokban befolyásoló mechanizmusokat, amelyek biztosítják a színvonalas gyakorlatot és a jogegységet" – fogalmazott.

A stratégiát megalkotó testület munkájában részt vevő külső szakértő, Bencze Mátyás egyetemi docens elmondta, kidolgozásakor támaszkodtak korábbi dokumentumokra is, mint például az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak az egész bírósági rendszerre vonatkozó 2010-es "problématérképére". Emellett a stratégia megalkotásánál a kúriai bírók szakmai tapasztalatán túl adatokat, felméréseket is felhasználtak, valamit kérdőíveket töltettek ki a bírókkal – közölte.

A stratégiát kidolgozó testület vezetője, Hörcherné Marosi Ildikó kúriai bíró elmondta, a stratégiában hangsúlyos a jogállamiság, a jogbiztonság, az alkotmányosság, és a dokumentum foglalkozik a bírói függetlenség, a transzparencia, a kiszámíthatóság, a bírói etikai hagyományok kérdésével is.

Hörcherné Marosi Ildikó a dialógus fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy a Kúria megkísérli "kinyitni az ablakot" a társadalomra és más intézményekre. Példaként említette, hogy a Kúria a gazdasági ítélkezés kapcsán vagy a gazdasági tárgyú bűncselekmények elbírálásakor a közgazdaság-tudomány szakemberei és eszközei nélkül nem tud megfelelő, igazságos és a törvényeknek, az alkotmánynak megfelelő ítélkezést folytatni.

A közreadott sajtóanyag szerint a stratégia általános célként az átlátható, eredményes és hatékony működés biztosítását jelöli ki, különösen a Kúria jogérvényesítési tevékenységének területén. Ennek részeként cél a joggyakorlat-elemezés rendszerének kiépítése, az alsóbb fokú bíróságokkal intenzívebb kapcsolatok kiépítése és a jogegységesítést elősegítő dokumentumok minél teljesebb publikálása.

A stratégia a középtávú célok megvalósítása érdekében szól a Kúria kollektív ítélkező tevékenységének, a "nagytanácsi" struktúra kialakításának megerősítéséről, a jogegységesítő eszközöknek a kúrai ítélkező hagyományokhoz igazodó, tudatos alkalmazásáról, valamint a jogalkotás előkészítésében való hangsúlyosabb részvétel lehetőségéről is.

(Forrás: MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • Darák Péter

  A bíróságoknak nem a gyakran változó közhangulatnak kell megfelelniük, hanem a hosszú távú elfogadottságot kell továbbépíteniük - szögezte le Darák Péter a Fővárosi Ítélőtábla fennállásának tízedik évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen hétfőn, a Kúrián.

 • Darák Péter

  Az utóbbi időszakot a változás, az alkalmazkodás és a reformok korrekciója jellemezte az igazságszolgáltatásban - mondta a Kúria elnöke a bíróságok napja alkalmából tartott hétfői budapesti ünnepségen.

 • Darák Péter

  Politikai nyilatkozatok az ítélkezést nem befolyásolhatják, társadalmi kérdések azonnali megoldását pedig nem lehet várni a Kúriától - mondta Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A bírósgok vezetője Gyurcsány Ferencnek is válaszolt.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!