Megegyeztek az AB jelöltjeiről

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt jelöli a Fidesz, a KDNP és az LMP.

Megegyezett a Fidesz, a KDNP és az LMP az Alkotmánybíróság (Ab) hiányzó bírói helyeire a jelöltekről: a frakciók Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt jelölik - jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A testület új elnökének személyéről is egyetértés jött létre a három képviselőcsoport között, de az ő nevét a házelnöki felkérés előtt nem árulják el.

Marosi Ildikó a Kúria bírája, Horváth Attila jogtörténész, Schanda Balázs a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az Alkotmányjogi Tanszéket vezeti, Szabó Marcel pedig a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes - ismertette a jelölteket a tájékoztatón Gulyás Gergely, az Ab tagjait jelölő parlamenti bizottság fideszes alelnöke.

A három frakció közös jelöltjeiről - akik elfogadták a felkérést - várhatóan kedden szavaz az Országgyűlés. Előtte, hétfőn az igazságügyi bizottság meghallgatja őket. A jelöltek mindannyian eleget tesznek a törvényi feltételeknek - közölte Gulyás Gergely.

Kósa Lajos emellett bejelentette, hogy az Ab elnökének személyéről is megegyezés született - amire azért volt szükség, mert jelenleg az elnökhelyettes látja el a tisztséget -, őt Kövér László házelnök fogja felkérni a posztra. Az ő nevét a Fidesz politikusai egyelőre nem árulták el, de a frakcióvezető közlése szerint ez még a nap folyamán megtörténik, és róla szintén kedden dönthet a parlament.

 

Kósa Lajos azt is mondta, próbáltak az MSZP-vel és a Jobbikkal is egyeztetni, ám a szocialisták "elzárkóztak", a Jobbikkal pedig a személyekben nem tudtak megegyezni.

A Fidesz frakcióvezetőjét kérdezték arról is, hogy a Jobbik az óraátállítás eltörlését kezdeményezte. Erről azt mondta, a gazdasági bizottság csak arról döntött - kormánypárti támogatással -, hogy a jobbikos indítványt tárgyalásra alkalmasnak tartja, és hozzájárult, hogy az Országgyűlés valamikor napirendjére tűzze. Annyit megjegyzett, hogy a magyarok egy jelentős része nem ért egyet az óraátállítással.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • dr. Kiss László ex-alkotmánybíró

    Kötetlen beszélgetés dr. Kiss László volt alkotmánybíróval, akinek március 10-én 18 esztendő után járt le alkotmányőri megbízatása. A közeljövőben egy érdekesnek ígérkező tényfeltáró könyvet jelentet meg „Ügynökmese. Egy történészi spekuláció genezise” címmel. Apropóját az adja, hogy 2007-ben az ÉS-ben Ungváry Krisztián történész azt állította róla, a Kádár-rendszer ügynöke volt. A kötet Kiss László szerint a valóságot fogja feltárni, és lerántja a leplet az őt hamis váddal illetőkről.

  • NE HASZNÁLD

    Csütörtökön lejár két alkotmánybíró, köztük Lenkovics Barnabás elnök mandátuma. Az Alkotmánybíróság stabil működése biztosított.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!