Milyen a jó bíró?

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Magyar Igazságügyi Akadémián rendezik a THEMIS verseny elődöntőjét; a magyar csapat felvázolta a jó bíró legfontosabb személyiségjegyeit.

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (European Judicial Training Network – EJTN) 12. alkalommal meghirdetett THEMIS elnevezésű szakmai versenyén európai országok bírósági fogalmazói mérhetik össze tudásukat angol nyelven. A megmérettetés D elődöntőjét Budapesten, a Magyar Igazságügyi Akadémián (MIA) rendezik meg 2017. július 3. és 6. között, amelynek témája: „Bírói etika és szakmai magatartás”.

A budapesti elődöntőn Magyarországot Barna Lili (Pesti Központi Kerületi Bíróság), Juhász Dorottya (Pesti Központi Kerületi Bíróság), és Márok Soma (Hódmezővásárhelyi Járásbíróság) fogalmazók képviselik, akiket Dudás Dóra Virág, a Fővárosi Törvényszék bírája készített fel a versenyre.

A Magyar Igazságügyi Akadémián megrendezett eseményen összesen 10 ország, - a magyar csapat mellett - Spanyolország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország, Görögország, Csehország, Románia, Németország és Hollandia csapata versenyez.

Az elődöntő keretében a versenyzőknek először be kell mutatniuk a témában írt pályamunkájukat, majd a – résztvevők közül kikerült – opponáló csapat, valamint a zsűri kérdéseire kell választ adniuk. A szakmai esemény a résztvevők kommunikációs, logikai és vitakészségét is egyaránt méri.

A megmérettetés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az országok fogalmazói egymással megoszthassák gondolataikat, ütköztethessék álláspontjaikat, és megvitathassák azokat a kérdéseket, amelyek valamennyi ország esetében jelentőséggel bírnak. Ezáltal a bírósági fogalmazók tudásukat és szakmai kapcsolataikat is bővíteni tudják.

A verseny első két napján összesen 7 ország prezentált, köztük a magyar csapat is bemutatta előadását, melynek központi kérdése az volt, milyen tulajdonságokkal rendelkezik a „jó” bíró. Rövid történeti áttekintést követően felvázolták azokat a készségeket, legfontosabb személyiség-jegyeket, amelyek nélkülözhetetlenek az ideális bíró esetében. Előadásuk rendkívül érdekes és látványos volt, a zsűri kérdéseire kreatívan válaszoltak.

A verseny csütörtökön ér véget, a legjobban teljesítő két csapat juthat tovább a döntőbe. Az évente megrendezett eseményen az elmúlt évben a Magyarországot képviselő csapat a döntőbe jutott – olvasható az OBH közleményében.

A magyar csapat tagjaival készített interjút itt olvashatják.

Csak mondja ki hangosan gondolatait és

kész a jogi dokumentum!

 Több, mint 100 millió szóból álló jogi szakszótár, 95%-os beszédfelismerés, tanítható rendszer.

A Globalspeech beszédleíró szoftver ismeri és érti is a jogi szaknyelvet.

Tudjon meg többet a szoftverről >>

 

 

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • Themis D verseny

    Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat THEMIS elnevezésű szakmai versenyének D elődöntőjét a Magyar Igazságügyi Akadémián rendezik meg. A háromnapos megmérettetésen összesen 10 nemzet csapata vesz részt. A magyar fogalmazókból álló csapattal az OBH készített interjút.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!