Nem rettentek meg a török ügyvédek a hatalomtól

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az őrizetbe vett ügyvédek helyett kollégáik százai mennek el védeni az éhségsztrájkoló pedagógusokat - ígérik.

 Őrizetbe vették kedden Törökországban az éhségsztrájkjáról elhíresült két pedagógus, Nuriye Gülmen és Semih Özakca védőügyvédjeit a szeptember 14-én kezdődő per előtt - írta az Evrensel ellenzéki török napilap internetes oldalán.

A rajtaütések során Gülmen és Özakca ügyvédjeivel együtt összesen 10 ügyvédet vettek őrizetbe Isztambulban és Ankarában,  és további 7 ellen még elfogatóparancs van érvényben - számolt be róla az újság.

Gülmen, aki egyetemi tanár, valamint a korábban általános iskolában dolgozó Özakca idén márciusban kezdett éhségsztrájkba, miután a tavalyi puccskísérletet követően bevezetett rendkívüli állapot keretében elbocsátották őket munkahelyükről. Májusban a hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték őket, de éhségsztrájkjuk azóta is tart. Csak folyadékot és táplálékkiegészítőket fogyasztanak, az egészségi állapotuk pedig már hónapok óta nagyon gyenge.

Süleyman Soylu török belügyminiszter májusban közölte: Gülmen és Özakca állami alkalmazottakként a terrorszervezetnek nyilvánított, baloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) tagja, ami miatt már korábban is többször ültek letartóztatásban. A két pedagógusra a vádirat értelmében egyenként 20 év börtönbüntetés vár.

A Kortárs Jogászok Egyesülete ankarai irodájának vezetője, Murat Yilmaz kedden az Evrenselnek nyilatkozva úgy fogalmazott: "Gülmen és Özakca nem maradnak védelem nélkül, ügyvédek százai lesznek ott a bíróságon szeptember 14-én." Yilmaz azt is elmondta, hogy egyelőre nem tudja, mi az oka a mostani őrizetbe vételeknek.

Ingyenes Jogtár felhasználói képzés

Szeretné gyorsabban, hatékonyabban használni Jogtárát?
Jöjjön el hozzánk és mi 4 óra alatt, gyakorlati oktatás keretében, térítésmentes tanfolyamainkon megmutatjuk a „mesterfogásokat”! 

Időpontok, jelentkezés >>

 

Ankara a tavalyi puccskísérletért az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatot teszi felelőssé, de a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem a gülenista mozgalom feltételezett támogatóit, illetve más, az állam biztonságát fenyegető terrorszervezetek, köztük a DHKP-C tagjait és szimpatizánsait is.

Törökországban közel 14 hónapja rendkívüli állapot van érvényben. Ez idő alatt több mint 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek és legalább 32 ezret felfüggesztettek állásából.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • Recep Tayyip Erdogan

    Bár Törökország rendkívül korán csatlakozott az Európa Tanácshoz, ha népszavazást tart a halálbüntetésről, kikerülhet a nemzetközi szervezetből - mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatornán. 

  • Recep Tayyip Erdogan

    Egy elavult német büntetőjogi szabály lehetővé tette, hogy a török elnök büntetőeljárást kezdeményezzen egy német humorista ellen, aki a német közszolgálati televízió egyik adásában kritizálta a politikust.  Nem meglepő, hogy az autoriter rezsimek vezetői jogi eszközökkel próbálják elhallgattatni az őket érő kritikát, az azonban már annál inkább, hogy a német kormányfő, Angela Merkel hozzájárult az eljárás megindításához.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!