Nyilvános a jogi Brexit terve

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az angol parlament csütörtökön, hivatalos honalapján tette közzé az Eu-val kötött néhány politikai, pénzügyi és jogi megállapodását tartalmazó jogszabálytervezetet, amelyet „Great Repeal Bill”-nek (Nagy Hatályon Kívül Helyezési Törvénynek) neveztek el.

A jogszabállyal az Egyesült Királyság jelentős lépést tesz az EU-ból való kilépés felé, amely a britek reményei szerint 2019-ig le is zárulhat. A jogszabály biztosítja, hogy az összes eu-s jogszabály hatályos marad az Egyesült Királyság Eu-ból való kilépését követően, kivéve az Európai Közösségről szóló 1972-es megállapodást, amellyel az Egyesült Királyság az Eu elődjének tagjává vált. A Munkáspárt bejelentette, hogy a munkavállalók hatékonyabb védelme érdekében, módosító indítványokat fog benyújtani a jogszabály-tervezethez, amely azért jelentős, mert a jogszabály elfogadásához a Munkáspárt támogatására is szükség van.

A Brexittel vegyes reakciókat váltott ki a politkusokból. Donald Tusk az Európai tanács elnöke így nyilatkozott: „Nem csinálok úgy mintha ma boldog lennék.”

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője pedig úgvy vélte, hogy az EU-ból való kilépés jelentős visszaesését fog okozni az Egyesült Királyság GDP-jében és aggodalmát fejezte ki, hogy a miniszterelnök nem lesz képes fenntartani az a munkahelyek védelmének és az életszínvonalnak az EU által biztosított szintjét.

(jurist.org)

Az EU-jog alkalmazása

Az Európai Bíróság immár hét évtizedes ítélkezési gyakorlata a tagállami jogalkalmazó számára dzsungelnek tűnhet.

Mikor kell a magyar bíróságnak hivatalból alkalmaznia az uniós jogot?

Melyek a tagállami kártérítési felelősség szabályai?

Melyek az előzetes döntéshozatali kérelem érdemi elbírálásának feltételei?

Könyvünk segít az eligazodásban és választ ad a kérdésekre.

További információ és megrendelés >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!