Őrizetben az álállamtitkár

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Kaposvári Járásbíróság 2018. március 15-én ismételten elrendelte az előzetes letartóztatását annak a 49 éves férfinek, aki megalapozottan gyanúsítható befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények elkövetésével.
 

A gyanú szerint a férfi magát államtitkárnak kiadva több vállalkozóval elhitette, hogy döntési jogosultsága van európai uniós pályázatok elbírálásában, és meghatározott pénzösszeg ellenében segítséget nyújt nekik vissza nem térítendő támogatás elnyeréséhez. 
 
A Somogy Megyei Főügyészség a gyanúsítottal szemben elrendelt kényszerintézkedést 2018. március 14-én megszüntette, mivel az országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vett férfit mentelmi jog illette meg. Miután a Nemzeti Választási Bizottság a mentelmi jog felfüggesztéséről határozott, a gyanúsítottat ismét őrizetbe vették, vele egy újabb bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték, majd az ügyészség indítványozta  az előzetes letartóztatását. 

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

A bíróság határozatának indokolása szerint a rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan lehet arra következtetni, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén megkísérelné a büntetőeljárás eredményes lefolytatását meghiúsítani, megnehezíteni. A bizonyítékok megváltoztatásának veszélye nyomatékosan fennáll, figyelemmel arra, hogy a nyomozás előrehaladtával egymást követően több, hasonló bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg őt a nyomozó hatóság. Továbbra is megalapozottan lehet tartani a bűnismétlés veszélyétől, valamint a kiszabható hosszabb tartamú szabadságvesztésre figyelemmel attól is, hogy a lehetséges büntetés terhe alatt a hatóság elől elszökne, elrejtőzne.
 
A bíróság gyanúsítotti indítványra vizsgálta a házi őrizet alkalmazhatóságának lehetőségét is. Megállapította, hogy különösen a bűnismétlés és a bizonyítékok megváltoztatásának veszélye kiküszöbölésére enyhébb kényszerintézkedés nem volna alkalmas, ezért a bíróság az indítványt elutasította.  A gyanúsított fellebbezést jelentett be, a végzés nem jogerős.
(birosag.hu)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • jog, kalapács

    Befolyással üzérkedés bűntette miatt nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte Szepessy Zsoltot, Monok volt polgármesterét, az Összefogás Párt vezetőjét pénteken a Nyíregyházi Járásbíróság. Az ítélet szerint a korábbi önkormányzati vezető pénzért csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzésében, de egyetlen honosítási eljárást sem indított el.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!