Pörögnek az ügyek a a Szegedi Ítélőtáblán

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Naprakész az ítélkezési tevékenység a Szegedi Ítélőtáblán, az ügyek jelentős részében hat hónap alatt döntés születik, egy éven belül pedig szinte valamennyi per lezárul - közölte Harangozó Attila elnök hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.

A Szegedi Ítélőtábla továbbra is több ügyet fejez be, mint amennyi érkezik a bíróságra - mondta az elnök az ítélkezési szünetig tartó első félév munkáját bemutató sajtótájékoztatón.

Büntetőügyszakban a szegedi bírák kirendelés útján részt vettek a Fővárosi Ítélőtábla ügyhátralékának megszüntetésében. 2016 szeptemberében hatvan ügyet helyeztek át Szegedre, ezek döntő többségét már lezárták - tudatta az elnök.

Ingyenes Jogtár felhasználói képzés

Szeretné gyorsabban, hatékonyabban használni Jogtárát?
Jöjjön el hozzánk és mi 4 óra alatt, gyakorlati oktatás keretében, térítésmentes tanfolyamainkon megmutatjuk a „mesterfogásokat”! 

Időpontok, jelentkezés >>

 

A táblabíróság másodfokú vagy jogerős ítéleteinek meghatározó hányadát helyben hagyta a Kúria - mondta Harangozó Attila, aki ugyanakkor teljesen természetesnek nevezte, hogy egy-egy döntéssel szemben jogorvoslatot kezdeményeznek. Az elnök hangsúly: az ítélőtábla munkájának törvényessége sosem kérdőjeleződött meg.

Hámori Attila elnökhelyettes elmondta, a bíróságok munkáját meghatározó négy nagy törvény - a polgári és büntető törvénykönyv, valamint a perrendtartás - megváltozott vagy megváltozik. Az ebből adódó feladatokra felkészítő, a régió valamennyi bíráját, bírósági titkárát és fogalmazóját érintő képzést az ítélőtábla koordinálja.

(MTI)

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

  • bíróság, per, ügyvéd

    A büntetőeljárás indokolatlan elhúzódásával okozott nem vagyoni hátrány kiküszöbölése iránti igényt valamely személyhez fűződő jog megsértésének igazolása alapozhatja meg. Az eljárás észszerű időt meghaladó elhúzódása önmagában személyhez fűződő jogot nem sért - a Kúria eseti döntése.

  • bíróság

    Tavaly több mint 10 600 ügyet fejeztek be a Fővárosi Ítélőtáblán, ami az országosan befejezett ügyek 52 százaléka - derül ki a szervezet hétfői közleményéből.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!