Siker a Themis C és D elődöntőin

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (European Judicial Training Network – EJTN) idén 12. alkalommal rendezte meg THEMIS elnevezésű szakmai versenyét. A megmérettetésen bírósági és ügyészségi fogalmazók nemzeti csapatai mérhették össze az uniós jogban való jártasságukat és retorikai képességüket. Az évente megrendezett eseményen háromtagú csapatok versenyeznek angol nyelven. Négy elődöntőből két-két – összesen nyolc – csapat jut a döntőbe. A THEMIS C és D elődöntőjében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a magyar fogalmazókból álló csapatok. Munkájukat és helytállásukat az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke személyes találkozó keretében köszönte meg 2017. július 11-én. 

Az európai polgári eljárásjogi témájú szakmai verseny C elődöntőjét 2017. június 6-9. között Vilniusban rendezték meg, ahol dr. Kaszás Lilla Laura (Pesti Központi Kerületi Bíróság), dr. Vitkovics Bálint (Pesti Központi Kerületi Bíróság) és dr. Szotáczky Gergely (Szekszárdi Törvényszék) képviselte hazánkat. A fogalmazókat dr. Lukácsi Beáta, a Budapest Környéki Törvényszék bírája mentorálta. Pályamunkájuk az ideiglenesen külföldre küldött munkavállalók jogi státuszát, a rájuk vonatkozó szabályozást, valamint az ahhoz kötődő bírósági gyakorlatot tárgyalta.

A verseny D elődöntőjét a Magyar Igazságügyi Akadémia rendezte meg 2017. július 3. és 6. között. A megmérettetésen dr. Barna Lili (Pesti Központi Kerületi Bíróság), dr. Juhász Dorottya (Pesti Központi Kerületi Bíróság), és dr. Márok Soma (Hódmezővásárhelyi Járásbíróság) fogalmazók vettek részt. Őket dr. Dudás Dóra Virág, a Fővárosi Törvényszék bírája készítette fel a versenyre. A fogalmazók pályamunkájuk során arra keresték a választ, hogy mitől lesz valaki jó bíró. 

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

Mindkét magyar csapat kiemelkedő teljesítményt nyújtott, színvonalas prezentációik nagy sikert arattak. Jogi szakmai tudásukat és az angol nyelv magas szintű ismeretét is kamatoztatták a versenyen.
A Budapesten megrendezett elődöntőn a magyar csapattal együtt 10 ország, Spanyolország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország, Görögország, Csehország, Románia, Németország és Hollandia képviselte magát. Görögország az első, Lengyelország a második, míg Csehország a harmadik helyen végzett. A nyertes görög csapat a bírói etikáról és annak magánéletre gyakorolt hatásáról tartott előadást. A legjobban teljesítő két csapat tovább jutott a THEMIS verseny döntőjébe, Bukarestbe.
(obh.hu)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!